Centar za hemoroide

Centar za hemoroide - Hirurgije Dr Đoković

U okviru Specijalne hiruške bolnice Hirurgije Dr Đoković postoji centar za hemoroide.

hemoroidi stadijumi

Prilikom svih operativnih zahvata koristimo se principima koji se primenjuju na najpoznatijim klinikama ovog tipa u svetu i to pre svega zahvaljujući primeni najnovijih tehnologija i primeni lasera što omogućuje sigurniji ishod i mnogo brži oporavak nego sto je to posle klasičnih metoda.

Tako na primer operacije hemoroida radimo uz pomoć aparata Ligasure najnovije generacije koji omogućava da se pacijent samo nekoliko časova posle operacije pusti na kućno lečenje i da samo nekoliko dana posle operacije se vrati normalnim životnim aktivnostima. Osim tehnike uz pomoć ligasure aparata operišemo hemoroide i THD metodom a i klasičnom metodom po Morgan-Miliganu.

Hiljade zadovoljnih pacijenata su najbolja preporuka za nas.

S poštovanjem, hirurški tim i Dr sc. med. A. Đoković

Uopšteno o hemoroidima

Hemoroidi su normalna anatomska struktura i u stvari su fibrovaskularni jastučići analnog kanala. Postoje dva tipa hemoroida u odnosu na njihovu lokalizaciju i to: spoljašnji i unutrašnji.

Tačan uzrok nastanka uvećanja hemoroida je nepoznat. Uspravan položaj kod čoveka višestruko povećava pritisak u rektalnim venama što ponekad izaziva njihovo uvećanje. Ostali faktori koji mogu uticati na njihov nastanak su hronična opstipacija ili dijareja, trudnoća, nasledni faktori, svakodnevno dugotrajno zadržavanje (npr, čitanje) na wc šolji…

Krvarenje i ispadanje tokom defekacije su najčešći simptomi, a ako ispadnu napolje, bez mogućnosti repozicije, unutrašnji hemoroidi mogu izazvati jake bolove

Unutrašnji hemoroidi su pozicionirani na 3, 7 i 11 časova u analnom kanalu kada je pacijent u ginekološkom položaju.Stepen hemoroida se određuje anamnestički i fizikalnim pregledom. Postoji cetiri stepena hemoroida. Hemoroidi I i II stepena se obično uspešno tretiraju konzervativno dok hemoroidi III i IV stepena zahtevaju hirurški tretman.

Blagi simptomi (samo svrab, peckanje, nelagodnost, krvarenje i/ili ispadanje hemoroida koji se spontano vraćaju) se mogu smiriti promenom načina ishrane kao i upotrebom pomoćnih sredstava. Potrebno je da stolica ne bude tvrda a ni prolivasta što se može postići povećanim unosom namirnica sa većom količinom vlaknastih materija (voće, povrće, hleb i cerealije) povećanim unosom tečnosti (2 – 2,5 litara dnevno) . Treba izbegavati konzumiranje kafe, žestokih pića,ljute i začinjene hrane.Upotreba oralnih preparata ili masti i čepića mogu pomoći kod ovih stepena bolesti.U slučaju treceg I četvrtog stepena indikovano je lečenje nekom od hirurških procedura.

Koja će se od procedura koristiti zavisu od pacijenta I stanja hemoroida ,a na hirurgu je da se sa pacijentom dogovori o svemu.

Dr. sc. med. Aleksandar Đoković

Opšti hirurg

Načelnik hirurškog odeljenja Hirurgije Dr. Đoković

 

Pacijent dodje na pregled I tu se uradi inspekcija, digitorektalni pregled I anoskopija.Nakon toga hirurg odredi stepen hemoroida I indikuje lečenje I ukoliko je indikovno operativno lečenje sa pacijentom razgovara koja je od metoda najbolja za njega. Za hemoroide drugog stepena najčešće se radi THD , za krvarenje najčešće koristimo Ligasure tehniku. U novije vreme se radi I laserska operacija hemoroida. Pacijent se u slučaju operacije primi u bolnicu I uradi mu se kompletna preoperativna priprema (kks , biohemija, ekg ,pregled interniste itd )Nakon toga se uradi operacija koja traje oko 30 min do 60min. u zavisnosti od težine stepena i tehnike.Pacijent ostaje u bolnici da prespava I ujutro nakon vizite odlazi kući. Kontrola nakon nekoliko dana I obavezno nakon mesec dana Pre operacije nije potrebno čišćenje creva a glicerinski čepić staviti veče pre te ujutro, jedan sat pre odlaska na operaciju Posle operacije cilj je regulisati četiri stvari: analnu higijenu, bol, mokrenje i stolicu.

Analna fistula (kanal) predstavlja hroničnu potpuno-otvorenu komunikciju između šupljine čmarnog creva i kože oko čmara.Može se opisati kao uski kanal sa unutrašnjim otvorom u analnom kanalu I njegovim spoljašnjim otvorom u koži u blizini anusa.

Prema putu razvoja kanalića fistule se dele na: međumišićne površne, ispod kože pored čmara, međumišićne duboke, visoke fistule iznad mišića koji kontrolišu stolicu.

Indikacija za operativni zahvat je postojanje otvora fistule pored čmarnog creva iz kojeg se više nedelja cedi tečni i gnojni sadržaj i prlja veš. Na fistulu se može cediti i stolica.

Kako se izvodi postupak:

Pre nego što se pristupi postupku, rade se pre-operativna ispitivanja i priprema.

Najvažnije je pažljivim sondiranjem (sonda sa tupim, dugmetastim vrhom) identifikovati kanal, kao i unutrašnji otvor fistule u čmarnom crevu i izbegavati pogrešne puteve.
Slikanje i identifikacija fistule može da se izvrši i rendgenološki nakon ubrizgavanja kontrasta u fistulu. Preoperativno se vrši čišćenje creva u trajanju od 2 dana sredstvima za čišćenje i klizmama uz tečnu dijetu.

Procedura započinje tako što se fistulozni kanal otvara incizijom (rasecanjem) kože i mekih tkiva preko sonde. Posle čišćenja i zaustavljanja krvarenja, rana se ostavlja otvorenom da zarasta iz dubine. U početku se redovno previja a nakon toga se provode tople kupke.
Nakon operacije, u proseku je potrebno 1 do 2 dana ležanja u bolnici, a postoperativni oporavak traje od 4 do 6 nedelja.

 

Analna fisura (uzdužni rascep na sluzokoži analnog kanala) je često oboljenje, praćeno jakim bolom koji nastaje tokom i posle defekacije a nekada i prisustvom manje količine sveže krvi.

Obično nastaje posle izrazito tvrdih stolica ali se može javiti (kod malog dela pacijenata) posle epizoda prolivastih stolica. Ona se može javiti i zajedno sa hemoroidima. U 90% slučajeva, nalazi se na zadnjem delu analnog otvora (prema kičmi) dok se ostale nalaze na prednjoj strani.

Ako se akutna fisura ne tretira adekvatno i ne zaraste brzo (duže od 4-6 nedelja), dolazi do stvaranja hronične fisure koja uključuje fisuru, hipertrofičnu papilu ka unutrašnjoj strani i hemorod stražar (ili fibrozni privezak) na analnom otvoru.

Tada je potrebno hirurško lečenje analne fisure. Operacija se svodi na laterlnu svinkterotomiju tj operaciju pri kojoj se unutrasnji analni svinkter preseca na karakterističnom mestu čime se slabi tonus analnog kanala I time stvaraju uslovi da rascep u toku sledecig dana pa do dve nedelje zaraste.

Naglasavamo da je to operacija koja jako brzo daje dobre rezultate I pacijenti se vrlo brzo obezboljavaju.

 • Operacije hernije
 • Hirurško lečenje pilonidalnog sinusa
 • Proktokolektomija
 • Klasična apendektomija
 • Laparoskopska biopsija jetre
 • Desna hemikolektomija
 • Hirurško lečenje analne fisure
 • Hirurško formiranje kolostome
 • Digitorektalni pregled (rektalni tuše)
 • Gastrični bajpas (Roux-en-Y gastric bypass)
 • Hirurško postavljanje prilagodljive želudačne omče
 • Želudačna sleeve resekcija
 • Laparoskopska apendektomija
 • Laparoskopsko uklanjanje žučne kese
 • Abdominoplastika
 • Uvećanje grudi

Cenovnik

EKSCIZIJA TROBOZIRANOG HEMOROIDA U LOKALU400
HEMOROIDI (3 I 4 STEPEN)1100-1500
ANALNA FISURA U LOK ANESTEZIJI500-800
PERIANALNA FISTULA1000-1500
BOLNIČKI DAN100-120

INTENZIVNA NEGA200

TUMORI DEBELOG CREVAOd 6000

Zakažite pregled