Uklanjanje viška kože iz područje trbuha

Abdominoplastika (uklanjanje viška kože iz područje trbuha  sa zatezanjem mišića trbuha)

Višak kože i masnog tkiva u području trbuha može predstavljati veliko estetsko i psihičko opterećenje, ali može dovesti i do značajnih zdravstvenih poteškoća.

Ovaj problem se najčešće javlja nakon trudnoće i porođaja kod ženskih osoba, te nakon značajnog gubitka telesne težine kod muških i ženskih osoba, mlađe ili srednje dobi.

Višak kože u području trbuha nije moguće rešiti vežbom, niti raznovrsnim kozmetičkim tretmanima, a u većini slučajeva čak niti liposukcijom, kojom se uklanjaju samo naslage masnog tkiva, te koža ostaje da visi.

Osim viška kože tu se javlja i problem ispupčenosti prednjeg trbušnog zida  zbog istegnutih i razmaknutih prednjih  pravih rektalnih mišića.Javljaju se ponekad i kile prednjeg trbušnog zida kao posledica oslabljenih slojeva prednjeg trbusnog zida ili bele linije.

Zahvat kojim se vrlo delotvorno uklanja višak kože i masnog tkiva iz područja trbuha i zatezanje mišića prednjeg trbusnog zida i vraćanje u normalan oblik  naziva se  dermolipektomija i abdominoplastika.

Višak kože nakon gubitka telesne težine

U današnje vreme kada smo izloženi nekritičnoj i neredovnoj konzumaciji nekvalitetne hrane raznih vrsta, sa posebnim naglaskom na proizvode brze hrane, teško je zadovoljiti ideale lepote koji nam se nemilosrdno nameću kroz medije. Čak i ako dobijete bitku sa pretilošću, neki trajni nedostatci ostaju. Najčešće se radi o višku kože koji ostaje na različitim delovima tela. Ovaj je problem međutim najizraženiji u području trbuha, gde redovito ostaje najveća količina suvišne kože, pa i masnog tkiva, koja može značajno narušavati izgled dotične osobe.

Operativni  zahvat

Abdominoplastika je hirurški zahvat kojim zatezemo trbusne mišiće i  uklanjamo višak kože, koji predstavlja značajan estetski, a često i zdravstveni problem za dotičnu osobu. Reč je o metodi pomoću koje se zatežu mišići i  koža čitavog trbušnog zida.

Kako bi ožiljak nakon ove operacije bio što manje primetan, on se pozicionira u području bikini zone, tako da je nakon oporavka prikriven donjim rubljem, a u ranu vrlo precizno šijemo najkvalitetnijim i najfinijim koncima, prema načelima estetske hirurgije.

Nakon perioda od pola godine do godinu dana, u najvećem broju slučajeva ožiljak gotovo u potpunosti izbledi.

Ukoliko kod pacijenta istovremeno postoji i slabost muskulature trbušnog zida, nju dodatno zatežemo i ojačavamo posebnim šavovima.

Sa tehničkog aspekta, u rukama iskusnog i veštog hirurga, ovaj zahvat ne predstavlja veći problem, te se može izvesti relativno brzo i uz visok nivo uspeha. sam zahvat je nešto zahtevniji za pacijenta, što se posebno odnosi na postoperativni oporavak, tokom kojeg pacijent mora discipliniran, te se pažljivo držati uputstava hirurga. Zbog relativnog opsežnog operacijskog područja, bitno je da pacijent što više miruje unutar prvih sedam do deset dana, a posebno unutar prvih dana nakon operacije.

Abdominoplastika se ne preporučuje pacijenticama koje u budućnosti planiraju trudnoću, kako se problem viseće i opuštene kože trbuha ne bi ponovno javio.

Nakon nekoliko meseci, kada najzahtevnija faza oporavka prođe, moguće je napraviti određene manje korektivne zahvate pomoću kojih se još neki detalji dodatno oblikuju, kako bi se postigao maksimalni efekat. Jedan od takvih zahvata je i liposukcija trbuha, struka, te slabinskog dela, sa kojom se može postići još dodatno poboljšanje izgleda.

Mini abdominoplastika

Osim standardne metode abdominoplastike, u okviru našeg centra izvodimo i tzv. mini abdominoplastiku, koja dolazi u obzir samo kod pacijenata sa viškom kože u regiji donjeg trbuha tj. ispod pupka. Ova vrsta abdominoplastike je je manjeg opsega od standardne metode, te je prati i lakši oporavak.

Standardna abdominoplastika je metoda pomoću koje se zateže koža čitave trbušne stenke, uključujući i kožu iznad pupka.

Naši zadovoljni klijenti