Operacije vena

Hirurško lečenje proširenih vena – operacija vena

Hirurško lečenje proširenih vena  jedina je metoda koja nudi mogućnost trajnog izlečenja, jer podrazumeva uklanjanje mesta nastanka proširenih vena, kao i uklanjanje proširenih i izvijuganih površinskih vena.

U našoj bolnici uklanjanje proširenih vena obavlja se prema metodama i procedurama vodećih evropskih klinika za flebologiju pri čemu se  vodi računa o minimalnom riziku samog zahvata, kao i o brzom oporavku i ozdravljenju.

Zajedničko svim metodama hirurškog lečenja obolenja vena  je to da se retko ponovno javljaju proširene vene (recidivi), zahvat je minimalno invazivan a ožiljci nestaju nakon nekog vremena u potpunosti. Zahvati se izvode ambulantno u lokalnoj anesteziji, a neposredno nakon zahvata pacijenti idu sami kući, funkcionalno i radno sposobni.

Zahvaljujući savremenim  tehnikama  uklanjanja proširenih vena krvarenje je svedeno na minimum ,pacijenti idu kući ubrzo  nakon zahvata, s preporukom za šetanje i odmor, a nikako ležanje u krevetu;

  • Zahvati se izvode ambulantno u lokalnoj (tumescentnoj) anesteziji i ne traju više od sat vremena.
  • Uklanjanje Glavne površinske vene (VSM ili VSP) izvodi se na atraumatski način, što znatno štedi okolno tkivo i krvni podlivi su mnogo manji nego kod konvencionalnog stripinga.
  • Cilj je izvaditi glavnu venu  do mjesta gdje je zalistak oštećen
  • Uvek se sve prateće vene na ušću glavne vene moraju ukloniti – taj zahvat naziva se crossectomia
  •  Otvori u koži koji nastaju uslijed vađenja proširenih vena dugački su samo oko 2-3mm – nije potrebno šivanje i ožiljci se potpuno izgube za nekoliko mjeseci, čime se postižu odlični estetski rezultati.
  • Operacije radimo laserski ili klasično a hirurzi u dogovoru sa pacijentom odlučuju šta je za pacijenta majbolje u konkretnom slučaju.