pitajte doktora

Dr Dušan Protić

Specijalista ginekologije i akušerstva

Rođen 10. juna 1946 u Beogradu. Petu beogradsku gimnaziju završio u Beogradu 1965 godine, i iste godine upisuje Medicinski fakultet u Beogradu koji završava u roku, odnosno 1971 godine. Sanitetsku oficirsku školu (SOŠ) završio 1973 godine.

1974 godine započeo specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva, a specijalistički ispit položio 29. juna 1978 godine sa odličnim uspehom pred komisijom jednog od najvećih stručnjaka jugoslovenske ginekologije prof. dr. Dragomira Mladenovića u Ginekološko – akušerskoj klinici Narodni Front u Beogradu.

25 godina radio u Železničkoj bolnici i Kliničko – bolničkom centru dr Dragiša Mišović u Beogradu.

U periodu od 1979 do 1985 godine proveo na intenzivnoj edukaciji operativne tehnike u Kliničkom centru Ljubljana kod prof. dr. Novaka, u Klinici za urološku ginekologiju (kao subspecijalnost) u Zagrebu kod prof. dr. Rainwajna i prof. dr. Bagovića, na Univerzitetskoj klinici u Bazelu – Švajcarska kod prof. Kezera i prof. Almendrala i na Univerzitetskoj klinici u Kataniji (Italija) kod prof. Palumba. Na svim klinikama je aktivno učestvovao u operativnim programima. U svetu postoji mali broj specijalizovanih klinika za urološku ginekologiju gde se rade specifične operacije spadova bešike i poremećaja statike organa male karlice, a Klinika za ginekološku urologiju u Zagrebu je jedna od najcenjenijih u Evropi.

Objavio preko 50 stručnih radova u domaćim i inostranim stručnim publikacijama, učestvovao u radu domaćih i evropskih kongresa. Objavio preko 500 edukativnih članaka u javnim glasilima.