GINEKOLOŠKA HIRURGIJA

Ginekologija je jedna najodgovornijihi, najtežih  ali i jedna od najveličanstvenijih i najlepših grana medicine. Prisustvovati i pomoći novom biću da dodje na svet, vratiti zdravu ženu i  majku porodici, nešto što je dužnost i  briga, zadatak i sreća svakog ginekologa. Samo zdrava žena mentalno i fizički,  može biti dobra majka, stub porodice, dobar radnik, uspešan član svakog društva.

GINEKOLOŠKA HIRURGIJA

Ginekolog je lekar koji mora da brine o fizičkom i mentalnom zdravlju žene, nekada istražitelj i onoga što žena i ne primeti a preti njenom zdravlju ili možda nije u stanju i znanju da se iskaže. Jedna naša poslovica kaže: – MUŠKARAC JE GLAVA PORODICE A ŽENA VRAT.

Naziv ginekologija vodi poreklo od grčkih reči „gine“, što u prevodu znači – žena i „logos“, što znači – nauka. 

Sa 11 ili 12 godina devojčica već postaje pažnja ili briga ginekologa. Traže savet i    za ono što ne mogu ili ne žele tražiti od mame jer se radi o najintimnijim delovima našeg tela. Bujanje hormona ili problemi sa njima, prva menstruacija, prvi seksualni pa i ljubavni problemi u ranom detinjstvu, neželjene trudnoće, ponekad savet kako voditi ljubav, kontracepcija, kasnije želja za potomstvom i rešavanje svih problema u tome, a  kasnije zatrdnjivanje i dovesti trudnoću upešno do kraja traži pažnju i stalnu brigu ginekologa. nadzor nad svim prirodnim ženskim funkcijama.

Današnje doba, način života i ishrane povećao je rizik od mnogobrojnih oboljenja žena i reproduktivnih organa ali su današnja tehnička dostignuća i unapređenje operativne tehnike i lečenja doveli do sve uspešnijeg lečenja.

Savet: Kompletan ginekološki pregled obaviti  bar jednom godišnje  najbolja je  preventiva, a samim tim i garancija zdravlja žene. Osnovni pregled se sastoji od bimanelnog i ultrazvučnog pregleda dojki, ultrazvučnog pregleda organa male karlice, kolposkopskog pregleda grlića materice uz PAPA i briseve vagine i cervikalnog kanala, bimanuelni pregled, uzimanje krvnih biohemijskih analiza i osnovnog pregleda krvne slike i mokraće i tumor markera. Mamografija svake dve godine. Ove preglede treba početi sa početkom seksualnog života pa do duboke starosti.

Ukoliko se ukaže potreba ili se otkrije neki problem u toku redovne kontrole, ginekolog će preuzeti i sva ostala ispitivanja savremene medicine u cilju potpunog ozdravlejnja.

Nažalost postoje oboljenja koja se jedino rešavaju hirurškim putem. Na našoj klinici radimo sve vrste malih i velikih ginekoloških operacija, abdominalnim i vaginalnim putem, kao i laparoskopski. Vrsta i pristup operativnom  rešenju problema zavisi od mnogih faktora i u odluci učestvuje i  anesteziolog, internista i specijalisti iz drugih oblasti.