ABDOMINOPLASTIKA – ZATEZANJE KOŽE STOMAKA

Za dva broja veća koža na stomaku nije nešto što mora da se prihvati kao neminovnost. Opušten i deformisan stomak može da bude uzrok frustracija i stida, kao i razlog za nesigurnost u intimnim odnosima. Mnoge osobe nezadovoljne svojim izgledom izbegavaju socijalne kontakte jer nemaju samopouzdanja. Mršavljenjem se u izvesnoj meri skida masno tkivo sa stomaka, ali stomak i dalje ostaje opušten i mlitav. U nekim slučajevima, kada postoje strije na stomaku, mršavljenjem se izgled još više pogoršava. Kako je takav izgled često posledica rađanja ili prosto starenja, za rešavanje ovog problema ne pomažu prirodne metode. Preostaje jedino operacija zatezanja stomaka ili abdominoplastika.

centar za kile

centar za hemoroide

operacija želuca

operacije debelog creva

operacija jetre

operacije pankreasa

operacija vena

upala slepog creva

bolesti i operacije štitne žlezde

akutna upala žučne kese

barijatrijska hirurgija

plastična hirurgija

povećanje grudi

podizanje grudi – mastopeksija

liposukcija

abdominoplastika

korekcija nosa

popunjavanje bora i usana

korekcija klempavih ušiju

operacija gornjih i donjih kapaka

mikrohirurgija

centar za onkologiju

bolesti i operacije kuka

bolesti i operacije kolena

artroskopija

bolesti i operacije mokraćne bešike

bolesti i operacije prostate

bolesti i operacije bubrega

dijagnostičke metode

hirudoterapija

podologija

kućne posete

naltrekson implant

estetska dermatologija

plastična i rekonstruktivna hirurgija

dermatohirurgija

urasla dlaka

ŠTA JE ABDOMINOPLASTIKA?

Abdominoplastika sa dermolipoktomijom je hirurška procedura uklanjanja viška masnog tkiva i kože sa stomaka uz zatezanje stomačnih mišića. Ova složena operacija podrazumeva drastičnu promenu izgleda stomaka i vraćanje stomačnih mišića u pravilan položaj sa popravljenim tonusom. Ovom intervencijom se uklanja deo stomaka koji visi, tzv. keceljica, ali se i značajno popravlja samopouzdanje osobe. Abdominoplastika može da se kombinuje sa liposukcijom drugih regija.

KOME JE NAMENJENA ABDOMINOPLASTIKA?

Abdominoplastika je namenjena osobama koje imaju višak kože i masnog tkiva na stomaku. Posebno je pogodna za uklanjanje viška masti i kože sa donjeg stomaka, koji baš nikako ne reaguju na vežbe. Primenjuje se veoma često kod žena nakon višestrukih porođaja posle kojih je ostala razvučena i deformisana koža, kao i opušteni trbušni mišići. Uklanja se deo kože sa donjeg stomaka na kom se nalazi najveći broj strija. Preporučuje se da se abdominoplastika radi kod žena koje su završile sa rađanjem, kada već imaju stabilnu kilažu. Sama intervencija ne škodi nekoj budućoj trudnoći, ali postoji mogućnost da će biti potrebna revizija intervencije nakon trudnoće.

Abdominoplastika je pogodna i za osobe koje su izgubile veliki broj kilograma, nakon kojih je ostao opušten i labav stomak, koji ne može da se zategne vežbanjem. Mnoge osobe starenjem gube dobar tonus kože i stomačnih mišića, a kako se koža sa godinama tanji, počinje i da se prelama što ruži pacijenta. Primenjuje se često kod osoba koje su imale kilu prednjeg trbušnog zida iza koje je nakon operacije ostao višak kože.

Za abdominoplastiku se često odlučuju i muškarci sa velikim obimom stomaka. Zapravo može se reći da je broj muškaraca i žena koji se odlučuju za abdominoplastiku gotovo isti. Kod muškaraca je višak masnog tkiva na stomaku po pravilu dosta veći jer je upravo stomak kritična tačka na muškom telu kada je estetika u pitanju. U tim slučajevima operacija ima i veliki zdravstveni, a ne samo estetski značaj. Smanjenjem obima stomaka dokazano se smanjuje i rizik od nastanka infarkta miokarda, kao jednog od najčešćih uzroka smrti u svetu.

Abdominoplastka nije preporučljiva za osobe koje su sklone velikim amplitudama telesne težine, na primer više od pet kilograma. Takođe se ne preporučuju osobama sa kardiovaskularnim i težim imunološkim bolestima. Pušačima se savetuje ostavljanje pušenja pre ove intervencije jer pušenje smanjuje dotok kiseonika u krvne sudove, što loše utiče na zarastanje rana koje ovde nisu male.

DIJASTAZA STOMAČNIH MIŠIĆA

Tokom trudnoće i porođaja dolazi do rastezanja vezivnog tkiva (linea alba) koje spaja levu i desnu stranu trbušnih mišića i oni se neretko razmaknu i prošire. Tome doprinose hormoni koji utiču na povećanja elastičnosti tetiva i zglobova. Po prestanku lučenja tih hormona nakon porođaja trbušni mišići bi trebali da se vrate na svoje mesto, ali se to ne dešava uvek. Ako i dalje ostanu razmaknuti govorimo o dijastazi trbušnih mišića. Žene uoče udubljenje između trbušnih mišića koje se ne može samo zatvoriti. Kada žena ustaje iz horizontalnog položaja može da uoči neprivlačnu promenu na stomaku u obliku kupe, koja nestaje u opuštenom stanju. Dijastaza trbušnih mišića (diastasis recti) zahteva trud oko specijalno kreiranih vežbi za tu namenu, ali nažalost nema garancije da će vežbanje uroditi plodom. U proceni bolesti važnu ulogu igra dubina dijastaze. Dijastaza može da dovede do bola u leđima, pojave kile, nevoljnog mokrenja i bola u karlici. Dijastaza trbušnih mišića može ostati prisutna godinama nakon porođaja. Kada je dijastaza jako izražena jedino rešenje je operativno – upravo abdominoplastika. Operacijom se privlače medijalne strane rektusa, postavljaju u pravilan položaj i ušivaju. Time je problem dijastaze trbušnih mišića trajno rešen.

PREOPERATIVNA PRIPREMA

Pacijent će na prvom pregledu sa hirurgom razgovarati o željenom izgledu, obimu intervencije, potencijalnim rizicima i oporavku. Pregled se vrši u ležećem i stojećem položaju kako bi se tačno izmerio višak tkiva koji treba ukloniti. Hirurg će obratiti pažnju na eventualno postojanje asimptomatskih stomačnih kila, koje bi komplikovale situaciju jer i same zahtevaju operaciju. Kada se pacijent definitivno odluči za operaciju pravi se individualni plan operacije i kreće se sa preoperativnom pripremom. Hirurg će najpre zatražiti informacije o istoriji bolesti i terapijama koje pacijent koristi ili je koristio poslednjih meseci. Potrebno je da se obave laboratorijske analize krvi i urina, internistički pregled sa EKG-om, RTG snimak pluća i anesteziološki pregled. Potrebno je da se prekine sa upotrebom pojedinih lekova i dijetetskih suplemenata pre operacije jer mogu da uzrokuju pojačano krvarenje. Dan pred operaciju ne treba koristiti kozmetička sredstva za kožu na stomaku, već samo antibakterijski sapun, čija pena treba da se ostavi na koži desetak minuta. Pre operacije treba skinuti sav nakit, kao i lak za nokte. Na sam dan operacije se ne unosi hrana i voda zbog delovanja anestezije.

TOK OPERACIJE

Hurirg će najpre iscrtati na telu područja koja će biti podvrgnuta operativnom zahvata, a potom se pacijent uvodi u anesteziju. Kod abdominoplastike se koristi opšta endotrahealna anestezija ili regionalna anestezija, a operacija traje između dva i četiri sata.

Operativni rez se pravi u bikini zoni, tačnije malo iznad pubične regije, od jednog do drugog kuka. Budući ožiljak je na taj način prikriven kupaćim kostimom ili donjim vešom. Rez obuhvata veliku površinu kako bi mogla da se ravnomerno odstrani koža koja je višak. Kraći rezovi dovode do estetske nesavršenosti.

Nakon odizanja kože, odvaja se potkožno tkivo od mišića celom prednjom stranom. Najpre se trbušni mišići dovode u pravilan položaj privlačenjem i dovode se do određenog stepena napetosti, pa se sa okolnim vezivnim tkivom ušivaju samorastvarajućim koncima. Može da se obavi i plikacija trbušnih mišića kojom se dobija nešto uži struk. Nakon toga se izvlači deo potkožnog masnog tkiva, zateže se koža i uklanja njen višak (masna keceljica). Moguće je izvući svo potkožno tkivo sve do rebara, ali se čini ono što je planom određeno kako bi se dobio pre svega skladan izgled. Često je potrebno napraviti nov pupak na određenoj visini pošto se tkivo na starom mestu izvuče. Tako se dobija potpuno novi izgled stomaka koji je zategnut, ravan i sa čvrstim mišićima. U većini slučajeva je potrebno postaviti drenove sa obe strane reza radi aspiriranja viška tečnosti i krvi iz rane. Drenovi najčešće ostaju u telu dva dana i onda se vade. Na kraju se rez ušiva intradermalno, na način koji omogućava najveći mogući komfor za pacijenta i najdiskretnije ožiljke. Zatim se rana dezinfikuje i lepi se hirurška traka. Da bi figura bila dodatno usavršena često se savetuje da se uz abdominoplastiku uradi i liposukcija struka.

U nekim slučajevima se radi skraćena procedura mini abdominoplastika, kojom se uklanja samo višak kože i masnog tkiva sa donjeg dela stomaka. Takva procedura može da se obavi u kraćem roku i oporavak je lakši. Za mini abdominoplastiku su najčešće zainteresovane žene kojima je potrebna manja korekcija stomaka nakon porođaja.

Zatezanje stomaka se nakon završene abdominoplastike dopunjuje tretmanom novim laserom. Primena lasera omogućava da koža stomaka bude savršeno ravna, glatka, bez grudvica i vidljivog celulita. Hirurgija Dr Đoković prva u Srbiji omogućava svojim pacijentima zatezanje stomaka laserom posle kojeg nisu potrebni više nikakvi tretmani.

Nakon operacije pacijent ostaje u bolnici dva ili tri dana, a onda oporavak nastavlja u kućnim uslovima.

Abdominoplastika ima svoje komplikacije koje su svedene na minimum zahvaljujući pažljivoj preoperativnoj pripremi, stručnosti lekara i postupcima prevencije nakon operacije. Od velike važnosti za prevenciju postoperativnih komplikacija je disciplina pacijenata koji treba da se pridržavaju lekarskih saveta. Među komplikacijama su najčešće infekcije kože, alergija na anestetik, otok trbušnog zida, curenje seroma iz rane (bistre tečnosti) i podlivi.

OPORAVAK

Odmah nakon operacije pacijent dobija specijalni steznik – mider koji treba da nosi mesec dana. On omogućava da se koža priljubi za stomačne mišiće i tako bolje prilagodi novonastaloj promeni, a takođe ima uticaj na smanjenje otoka. Nakon operacije pacijenti mogu imati osećaj previše zategnutih stomačnih mišića, što im u prvim danima stvara nelagodu. Taj nezgodan osećaj se prevazilazi lekovima za opuštanje mišića. U prvim danima nakon operacije su prisutni bolovi koji se kupiraju analgeticima, a dobijaju se i antibiotici zbog prevencije infekcije. Pacijent se uz pomoć medicinskog osoblja iz bolnice podiže da šeta već prvi dan nakon operacije, što je vrlo bitno zbog prevencije troboze. Nakon izlaska iz bolnice preporučuju se lagane šetnje u domu. Položaj tela prilikom šetnje je polusavijen, što pacijentima nije baš prijatno. Pacijent treba da spava isključivo na leđima sa nogama podignutim na jastuk do kraja perioda oporavka. Modrice i otoci traju oko dve – tri nedelje. Par dana nakon odlaska kući treba da se obavi prva kontrola. Konci se skidaju nakon 10 – 15 dana, nakon čega pacijent oseća olakšanje. Prvih mesec i po dana pacijent treba da se suzdržava od naprezanja jer mišići i ostala tkiva nemaju još dovoljnu čvrstinu. Pacijenti koji obavljaju lake kancelarijske poslove mogu da se vrate na posao već nakon dve nedelje, a ostali nakon mesec – mesec i po dana. Za bavljenje fizičkim aktivnostima treba pričekati bar dva meseca.

EFEKTI

Prvi efekti abdominoplastike se mogu videti nakon dve nedelje prilikom skidanja konaca, a za konačan izgled kada se koža potpuno prilgodi treba sačekati bar dva – tri meseca. Nakon tog perioda pacijent može da uživa u svojoj novoj figuri i da značajno promeni veličinu garderobe. Žene napokon mogu da nose bikini na plaži bez osećaja nelagodnosti i bez obzira na godine. Ožiljak od operacije će prvo biti crven prvih nekoliko meseci, a onda će izbledeti i postati slabo primetan, naročito ako osoba ima svetliji ten. Ožiljak se može dodatno ublažiti specijalnim kremama i tretmanima. Efekti postignuti abdominoplastikom su trajni sem u slučaju ekstremnog gojenja ili nove trudnoće.

Prema iskustvu dr Aleksandra Đokovića abdominoplastika je, uz operaciju povećanja grudi, intervencija koja najviše usrećuje pacijente. Kada se pojave na skidanju konaca dve nedelje nakon intervencije pacijenti se osećaju psihološki mnogo bolje i to ne kriju. Abdominoplastika daje odlične rezultate i pacijenti su kasnije obično ponosni na svoj izgled.

HIRURGIJA DR ĐOKOVIĆ – MESTO OČUVANJA LEPOTE

Abdominoplastika je složena operacija koja zahteva veliko iskustvo i preciznost kod hirurga kako bi se izbegli rizici koje operacija nosi. Hirurgija Dr Đoković okuplja najbolje hirurge sa ovih prostora koji su znanje i veštinu stekli u renomiranim zdravstvenim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Operacija abdominoplastike se obavlja precizno do detalja, a na kraju se koža tretira laserom koji omogućava uklanjanje eventualnih neravnina, grudvica i talasa. Rezultat je potpuno ravna i podmlađena koža stomaka i mnogo vitkija figura.

Operacije se obavljaju u modernim salama sa kompletno novom tehnikom koja omogućava primenu svih savremenih hirurških metoda. Nakon operacije pacijenti su smešteni u komforne i dobro opremljene sobe, a brigu o njima preuzima ljubazno medicinsko osoblje. Obezbeđena je dvadesetčetvoročasovna bolnička nega i pomoć pri kretanju nakon operacije. U lepoj atmosferi i prijatnom ambijentu pacijenti lakše podnose nelagodnosti koje su vezane za abdominoplastiku i ostale estetske intervencije.

Za dodatne informacije o abdominoplastici i zakazivanje konsultacija pozovite telefone:

+381 11 285 11 25

+381 11 285 22 95

+381 11 405 98 66