Analna fisura

by | 14.10.2019

Analna fisura je ranica na koži analnog kanala tj ranica na sluznici završnog dela debelog creva.

Nastaje kao posledica tvrde stolice, neredovne stolice, dugotrajnog zatvora, povreda analnog kanal i slicno.

Klinicka slika : pacijent prilikom stolice ima jake bolove u anusu i često ih opisuje kao probode nožem. Ti bolovi traju za vreme stolice a mogu i trajati nekoliko časova kasnije. Oni su toliko jaki da se pacijent plaši da ima stolicu ponovo. To pisledično dovodi do sve dužeg zatvora, sve tvrdje stolice i do sve jačih bolova. Sem bolova pacijent ima i česta krvarenja ali ona nisu značajna. najčešće je to par kapi krvi.

Razlikujemo akutnu i hriničnu analnu fisuru. Akutna kako sama reč kaže, nastaje i traje kratko. Uz pomoć terapije se tegobe reše za nekoliko dana. U terapiji se koriste masti koje pomažu da ranica zaraste a i one joj smanjuju tinus svinktera.

Ukoliko se akutna fisura ne leći adekvatno prelazi u hroničnu. Tad je ranica na sluznici dublja, induriranih ivica a na vrhu fisure postoji strazar koji je najčešće i svedok da je akutna prešla u hroničnu analnu fisuru.

Hronicna analna fisura se leči isključivo hirurški.

Hirurgija se svodi na lateralnu svincterotomiju tj smanjenje tonusa spoljašnjeg analnog svinktera.

Operacija se izvidi u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji, traje jako kratko ukoliko je izvodi hirurg koji se bavi kokorektalnom hirurgijom.

Odmah nakon operacije pacijent oseti poboljsanje i više praktično nema tegobe.

Nakon par časova od operacije pacijent napušta bolnicu a u sledećih nekoliko dana može imati ili blage nelagodnosti ili po neku kap krvi nakon stolice.

U hirurškim krugovima važi izreka da retko koja operacija za krace vreme pacijentu donese veci benefit.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *