Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Analna fisura

Analna fisura je ranica na koži analnog kanala tj ranica na sluznici završnog dela debelog creva.

Nastaje kao posledica tvrde stolice, neredovne stolice, dugotrajnog zatvora, povreda analnog kanal i slicno.

Klinicka slika : pacijent prilikom stolice ima jake bolove u anusu i često ih opisuje kao probode nožem. Ti bolovi traju za vreme stolice a mogu i trajati nekoliko časova kasnije. Oni su toliko jaki da se pacijent plaši da ima stolicu ponovo. To pisledično dovodi do sve dužeg zatvora, sve tvrdje stolice i do sve jačih bolova. Sem bolova pacijent ima i česta krvarenja ali ona nisu značajna. najčešće je to par kapi krvi.

Razlikujemo akutnu i hriničnu analnu fisuru. Akutna kako sama reč kaže, nastaje i traje kratko. Uz pomoć terapije se tegobe reše za nekoliko dana. U terapiji se koriste masti koje pomažu da ranica zaraste a i one joj smanjuju tinus svinktera.

Ukoliko se akutna fisura ne leći adekvatno prelazi u hroničnu. Tad je ranica na sluznici dublja, induriranih ivica a na vrhu fisure postoji strazar koji je najčešće i svedok da je akutna prešla u hroničnu analnu fisuru.

Hronicna analna fisura se leči isključivo hirurški.
Hirurgija se svodi na lateralnu svincterotomiju tj smanjenje tonusa spoljašnjeg analnog svinktera.

Operacija se izvidi u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji, traje jako kratko ukoliko je izvodi hirurg koji se bavi kokorektalnom hirurgijom.

Odmah nakon operacije pacijent oseti poboljsanje i više praktično nema tegobe.
Nakon par časova od operacije pacijent napušta bolnicu a u sledećih nekoliko dana može imati ili blage nelagodnosti ili po neku kap krvi nakon stolice.

U hirurškim krugovima važi izreka da retko koja operacija za krace vreme pacijentu donese veci benefit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *