Dijastaza rektusa – kila ili ne?

by | 14.10.2019

Šta je dijastaza rektusa i da li je to kila?

Trbušni zid je sastavljen iz mišićnog i fascijalnog sloja sa prednje, bočnih strana i kičmenog stuba sa pripadajućim mišićima otpozadi. Odozgo je ogranicen sa dijafragmom a dole se trbušna duplja nastavlja sa malom karlicom.

Prednji deo trbušnog zida grade dva prava mišica (musculus rectus abdominis) ,koja se gore kače na prednjim stranama 6.7.i 8. rebra a dole na spoju pubičnih kostiju (simphisis ossis pubis).

Oba, prava mišića su obavijeni sa prednje i zadnje strane fascijama (prednjom i zadnjom) koje grade završeci kosih mišića trbuha (musculus obliqus abdominis extrenus i musculus obliqus abdominis internus i musculus transversus abdominis). Te fascije, praktično, rektalne mičiće obmotavaju sa prednje i zadnje strane i spajaju se obe između dva rektusa čineći belu liniju trbuha. Bela linija trbuha je široka nekoliko milimetara i ona praktično razdvaja dva prava trbušna mišića.

Usled slabljenja mišićno fascijalnih struktura a kao posledica starenja, gojaznosti ili pak genetski zbog slabog vezivnog tkiva, a vrlo često kod žena nakon jednog ili više porođaja, dolazi do situacije da se bela linija razvlaci tj širi, pa umesto da je široka nekoliko milimetara ona bude široka nekoliko centimetara i istanjena.

Tada u stojećem položaju pacijenti imaju ispupčen prednji trbušni zid a kada leže , prilikom napinjanja ili pokušavanja ustajanja, prednji trbušni zid postaje kupast.

Praktično pacijenti misle da imaju herniju.

Nedoumica je da li je ovo hernija ili nije. Ovo sa hirurške strane nije hernija.
Medicinski termin za ovo stanje je dijastaza rektalnih mišića (razmaknutost mišića prednjeg trbušnog zida)
Ovo je najčešće estetski problem a u težim slučajevima može biti i hirurški. Napredovanje dijastaze neminovno dovodi do pojave kila na pupku ili drugim slabim tačkama bele linije…

Dakle hirurški gledano dijastaza rektusa je česta problematika i nije neminovno hirurško oboljenje ali često dovodi do posledica koje se moraju hirurški lečiti.
Naravno bez obzira što nije uvek hirurško oboljenje, dijastaza rektusa je estetski nedostatak i pacijenti koji drže do estetike jako su zainteresovani za rešenje ovog problema.

Moram napomeniti da fizičke aktivnosti tj vežbanje samo može da pogorša ovu situaciju.

Hirurška operacija uspešno rešava dijastazu rektusa.

Prilikom ove operacije se medijalne (unutrašnje ) ivice rektalnih mišića, zajedno sa fascijama ušivaju jedna za drugu neresorptivnim koncima, produžnim i pojedinačnim šavovima.

Time se raširena bela linija dovodi u izvorno stanje a sam prednji trbušni zid zateže . pacijent dobija stomak kakav je imao ranije i to pacijenta najčešće čini jako srećnim.

Sam rez kojim se ova operacija radi može biti na prednjem zidu uzdužan, tj duž bele linije i tada je relativno vidljiv. Isto tako rez može biti poprečni u nivou pubisa kada je mnogo manje primetan a on se pravi takav, najčešće kada radimo i abdominoplastiku sa dermolipektomijom.

Dakle: na pitanje da li je dijastaza kila? mogu reci:

Dijastaza nije kila ali dovodi najčešće u kasnijim fazama do pojave kila. Da li je dijastaza estetski nedostatak? Odgovaram: Dijastaza je estetski nedostatak koji se može rešiti najčešće isključivo hirurški.

Rezultati su nakon hirurgije jako dobri, i pacijenti su vrlo zadovoljni. U našoj bolnici se ove operacije rade svakodnevno.

Efekat na prednji trbušni zid nakon ove operacije je ravan efektu višegodišnjeg vežbanja što se može videti na dole prikazanim slikama:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *