Klinika dr Đoković proslavila devetu godišnjicu uspešnog rada

by | 02.10.2021

Klinika “Dr Đoković”, koja se bavi opštom hirurgijom, onkologijom, kao i drugim hiruškim granama, obeležila je u petak devetu godišnjicu svog uspešnog poslovanja.

“Hirurgija dr Đoković” radi sve operacije iz oblasti opšte hirurgije i onkologije, a pored toga, u ovoj ustanovi moguće je uraditi veliki broj dijagnostičkih procedura, kao što su laboratorija, rendgen, ultrazvuk, dopler, kolonoskopija, gastroskopija i mnoge druge.

  • Mi na Klinici radimo otprilike sve što spada u hirurgiju, dakle u vezi sa trbušnim organima, sa povredama, u vezi sa nekim akutnim i elektivnim operacijama. Akutne, odnosno hitne intervencije su upala slepog creva, upala žučne kese, upala hemoroida, neke hronične upale i slično – objašnjava doc. dr sc.med. Aleksandar Đoković, načelnik hiruškog odeljenja “Hirurgije dr Đoković”.

U trenutku kada su državne bolnice pune i kada su, nažalost, zbog kovid sistema i za najjednostavnije zahvate liste čekanja duge, ova klinika je u ovom jako teškom periodu fokus imala upravo na nezbrinute pacijente kojima je pomoć bila neophodna.

Kako nam kaže načelnik ove ustanove, onkološki pacijenti u ovom periodu su najčešći korisnici usluga “Klinike Đoković”. Zbog toga je klinika svoj način rada prilagodila trenutnoj situaciji i veoma često pruža pomoć i bez finansijske naknade kako bi pacijenti dobili najbolju moguću uslugu, sada, kada je najteže, pre svega otišli kući zdravi i zadovoljni.

  • Pomažemo ljudima u trenutnoj situaciji koja je teška za sve. Prvenstveno je važno da im pružimo pomoć koja im je potrebna i da ozdravljeni napuste našu kuću – kaže doktor.
  • Svašta radimo, i hitne intervencije, kao i one koje to nisu. Ono što je jako tužno jeste da mi bar jednom nedeljno vadimo tumore i po nekoliko kilograma i 20, 30 cm u prečniku iz stomaka i iz drugih delova tela. Katastrofalno je to što to radimo jako često kod mladih ljudi – zabrinut je doktor Đoković.

Kako dalje govori, nada se da neće biti u prilici da takve hiruške zahvate pokazuje javnosti, jer nisu nimalo prijatni. Ono što hirurg ističe jeste da u poslednje vreme veome često jako mlade žene obolevaju od karcinoma dojke.

Kovid režim otežao je svaki vid lečenja u svim državnim ustanovama, pa tako i na privatnim, smatra dr Đoković.

  • Od svih ovih devet godina poslovanja najteže nam je bilo od kako se pojavio virus korona. Nije ovo najteža godina zbog novca, niti zbog poslovanja, bilo je psihički teško, jer sve odvlači od one suštine, a to je pomoći hirurškom pacijenu. I pacijentima je teško, a i nama – priseća se dr Đoković

On napominje da elektivni pacijenti, a to su oni koji imaju kilu ili upalu žučne kese, danas praktično nemaju gde da se leče, jer kovid sistem operiše samo hitne slučajeve. Na “Klinici Đoković” ovi pacijenti mogu da budu sigurni da će im biti pružena najbolja usluga.

  • Mnogo je teže raditi u doba korone jer su mere iskomplikovale svaki vid poslovanja. Ovo je jako teško i za lekare, a posebno za pacijenta. Ako on dođe sa temperaturom, što je karakteristično za neke bolesti, on je lekaru nedostupan sve dok ne donese negativan test, a dok čeka u redu za testiranje, on u međuvremenu može da pokupi virus ako ga već nema – objašnjava doktor.

On dodaje jako važnu činjenicu da je sada svaka temperatura sumnja na kovid, što predstavlja ozbiljan problem pacijentu, ali i klinikama, jer u želji da što pre pruže pomoć, moraju strogo da vode računa da zaštite svoje zaposlene kao i druge pacijente od kontakta sa virusom.

Preuzeto sa: blic.rs
Foto: Milan Ilic / RAS Srbija

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *