Sasvim prirodna stvar

by | 14.10.2019

Bakćući se svakodnevnim problemima i životnim iskušenjima, dugo (predugo!) nisam stizala da se ozbiljno posvetim razmišljanju o ulepšavanju sopstvenog lica i tela uz pomoć estetske hirurgije.

A kad sam se trgla i osvestila, upustila se u neke (meni potrebne) zahvate, od svih onih brojnih koje estetska hirurgija nudi, shvatila sam koliko je taj potez u mom životu došao prirodno, iako sa zakašnjenjem iz najglupljeg mogućeg razloga

Zašto mi TO nije ranije palo na pamet!?

A čitav moj prethodni životni put vodio je baš ka estetskom hirurgu.

Koja su moja prva sećanja? Uče me da se umivam, češljam, perem ruke i zube.

Usledili su saveti i opomene: da svuda za sobom ostavljam red, da pakujem odeću i sređujem igračke, knjige. Još pamtim šok i bes mojih (a i tuđih) baka i tetaka, koji bih izazvala pojavljivanjem u javnosti u uflekanoj ili pocepanoj odeći.

Imala sam zadatak da usvojim sve zakone higijene i zdravog života još pre nego što se opismenim. Da svojom pojavom zasenim sama sebe i sve ostale u svim važnim (a i nevažnim) situacijama kao što su porodična slavlja i praznici.

Ne sećam se da su mi o tome govorili mnogo, ali bilo mi je jasno da ne treba da budem ni debela ni premršava, ni slučajno fizički zapuštena i zarozana.

Sasvim prirodno, vremenom su u moj život ušli frizer, manikir, parfemi, šminka.

I?

Zar ne dolazi onda, kao sasvim prirodan produžetak toga estetska hirurgija?
Zar je ne treba – iskreno gledano – postaviti na neprikosnoveno prvo mesto?!

Zar je važnije da danas lepo mirišem nego da se dugoročno rešim sala koje se pojavilo stvarno ne znam kako? Zar će neko primetiti moju besprekornu frizuru ako mu oči bode razgranata mreža najraznovrsnijih bora jer (iz nejasnih razloga) nisam uradila fejslifting? Da, moja nova bluza je prelepa, ali na lutki. A bila bi i na meni kada bih korekcijom podigla grudi.

Drage moje i dragi moji, pouka vam je jasna. Ono na šta trošimo gomile para i vremena (šminke, parfemi, frizure, nokti, obrve, trepavice) donosi nam kratkotrajnu korist, toliko kratkotrajnu da nekad iščili za par sati. Zato ne smemo da zaobilazimo ono što će nas promeniti i ulepšati za ceo život. Ako sredimo ono što treba (a svako od nas ima tih nekoliko stvari koje ga muče), zablistaćemo novim sjajem koji će baciti u senku našu nesavršenu frizuru i naš ne baš najbolje odabran parfem. I moći ćemo sebi da dopustimo luksuz da ne razmišljamo u svakom trenutku kako izgledamo, jer znamo da izgledamo savršeno.

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *