Povećanje grudi: iskustva ili reč stručnjaka?

by | 14.10.2019

Zahvaljujući internetu imamo priliku da saznamo tuđa iskustva nakon različitih medicinskih intervencija. Širenje iskustava na slobodnim forumima je vrlo interesantno i često od pomoći zainteresovanim ženama koje žele da urade hirurško povećanje grudi. Međutim, baš na tim stranicama se često mogu naći i vrlo subjektivne ili nepouzdane informacije o samoj operaciji povećanja grudi. Da bi otklonili nedoumice navešćemo nekoliko primera koji često zanimaju pacijentkinje.

Najveće dileme u vezi povećanja grudi

Mnoge žene strahuju da će im se implanti pomeriti jer su čule da je bilo takvih iskustava. Istina je da implanti ne mogu da se pomere, već dolazi do istezanja tkiva i starenja kože pa onda grudi deluju drugačije. Tome posebno doprinosi neredovno nošenje jačeg grudnjaka. Grudi mogu dobiti drugačiji oblik i zbog stvaranja kapsule od vezivnog tkiva oko implanta, što predstavlja kasnu komplikaciju.

Najčešća dilema kod pacijentkinja je da li silikonski implanti onemogućavaju dojenje. Povećanje grudi se obavlja ugradnjom implanta između žlezde i mišića ili ispod mišića, a u oba slučaja fukcija dojenja ostaje očuvana. Nema razloga za brigu oko dojenja bebe jer silikonski implanti ne ispuštaju nikakve supstance u mleko i ne utiču na bebu.

Nekada su implanti kojima su se povećavale grudi bili ograničenog trajanja pa se podrazumevalo da je potrebno da se zamene novim. To je značilo da žene povremeno treba da se jave na pregled i očekuju momenat kada će im lekar saopštiti da je vreme za promenu implanta. Danas to više nije slučaj! Svi implanti koji se danas ugrađuju imaju doživotnu garanciju. Jednom ugrađeni implanti se ne menjaju, ali je moguće da će pacijentkinje nakon određenog broja godina poželeti dodatnu intervenciju. Tada se radi o potrebi zatezanja kože grudi, koja se opušta vremenom.

Dobra i loša iskustva

Najveći broj pacijentkinja ima dobra iskustva podizanja grudi operacijom. U većini slučajeva se bolovi prisutni nakon operacije uspešno neutralizuju lekovima. Pacijentkinje se uglavnom žale na teže ustajanje i bolove prva tri dana nakon operacije povećanja grudi, ponekad i duže. Otok grudi traje do mesec dana, što ume da se negativno odrazi na raspoloženje pacijentkinja. Loše iskustvo nakon operacije povećanja grudi često imaju pacijentkinje koje nisu ozbiljno shvatile potrebnu samodisciplinu u periodu oporavka. Naime, potrebno je da pacijentkinje miruju u predviđenom periodu, da prvih šest nedelja ne podižu ništa teško. Ne treba da se bave sportom, čak ni da podižu ruke iznad glave. Sunčanje treba izbegavati prvih mesec dana, a najbolje prva dva-tri meseca. Da bi se izbegla lična loša iskustva povećanja grudi potrebno je da postoji odlična komunikacija između pacijenta i lekara. Tome treba dodati i izraženu samokontrolu kod pacijentkinja jer ima uticaja na krajnji izgled grudi, kao i pojavu pojedinih komplikacija.

Izaberite pravog stručnjaka

Kako su loša iskustva sa operacijama realnost jer se obavljaju u mnogim klinikama, neophodno je da pacijentkinje izaberu pravog hirurga kome će poveriti, kako izgled svojih grudi, tako i svoje zdravlje. Dobar hirurg ima relevantno znanje, dugogodišnje iskustvo i kontinuirano se edukuje u zemlji i inostranstvu. Takođe, dobar i hirurg će pacijentkinju najpre pažljivo saslušati, detaljno je informisati, a zatim zajedno sa njom doneti odluku o vrsti i toku operacije povećanja grudi. U svakom momentu pacijentkinja treba da se oseća sigurno u bolničkom okruženju i da nema dilemu oko ispravnosti svog postupka. Oduku o povećanju grudi pacijentkinja ne treba da donosi na tuđi nagovor, već svojom voljom. Dakle, potpuno svesno i zrelo. Za povećanje grudi iskustva drugih pacijentkinja mogu i ne moraju biti relevantna. Svaka pacijentkinja treba da veruje u potpunosti izabranom hirurgu i sledi svoj osećaj i svoje potrebe.

Hirurgija Dr Đoković primenjuje najnovije hirurške metode prilikom povećanja grudi i time omogućava pacijentkinjama maksimalan komfor i najbolje rezultate, uz minimalne rizike od komplikacija. Za sve informacije pozovite telefone: +381 11 285 11 25 i +381 64 11 95 934.

1 Comment

 1. Biljana zupljanin

  D
  Postovanje
  Zelim da ugradim Implantate,
  50 mi je godina
  30godina multi skleroza
  U kolicima sam
  Da li je operacija moguca u mom slucaju?

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *