povećanje grudi

Operacijama grudi se podvrgava sve veći broj žena iz različitih razloga, a najtraženija estetska intervencija je upravo povećanje grudi. Hirurgija Dr Đoković godišnje obavi preko dve stotine operacija povećanja grudi što predstavlja svojevrsnu preporuku za sve buduće pacijentkinje.

centar za kile

centar za hemoroide

operacija želuca

operacije debelog creva

operacija jetre

operacije pankreasa

operacija vena

upala slepog creva

bolesti i operacije štitne žlezde

akutna upala žučne kese

barijatrijska hirurgija

plastična hirurgija

povećanje grudi

podizanje grudi – mastopeksija

liposukcija

abdominoplastika

korekcija nosa

popunjavanje bora i usana

korekcija klempavih ušiju

operacija gornjih i donjih kapaka

mikrohirurgija

centar za onkologiju

bolesti i operacije kuka

bolesti i operacije kolena

artroskopija

bolesti i operacije mokraćne bešike

bolesti i operacije prostate

bolesti i operacije bubrega

dijagnostičke metode

hirudoterapija

podologija

kućne posete

naltrekson implant

estetska dermatologija

plastična i rekonstruktivna hirurgija

dermatohirurgija

urasla dlaka

IMPLANTI

Na prvom pregledu pacijentkinja će sa hirurgom izabrati željeni oblik i veličinu implanta koji najbolje odgovara njenim željama i mogućnostima za korekciju izgleda. Veoma je bitno da između hirurga i pacijentkinje bude dobra komunikacija i da se što jasnije predstavi željeni izgled grudi.

Silikonski implanti su najčešće u upotrebi jer su se pokazali izuzetno praktičnim. Postoje implanti u različitim veličinama i oblicima, kao i sa različitom teksturom. Implanti mogu biti okrugli koji daju podignut izgled i anatomski koji daju više kruškast, prirodniji izgled grudima. U novije vreme primenjuju se vrlo često implanti sa grubom teksturom koji su se pokazali kao vrlo dobra prevencija stvaranju komplikacije kontrakturne kapsule. Ne postoji idealan model silikonskih implanta već se radi o najboljem izboru za svaku osobu pojedinačno prema njenim željama i potrebama. Estetski hirurg svakoj pacijentkinji posvećuje punu pažnju i odlučuje o najboljoj poziciji reza, vrsti i poziciji implanta.

Medicinski silikon se proizvodi zagrevanjem peska (silicijuma) na temperaturi od 1700 stepeni, uz dodavanje H jona. Medicinski silikon se koristi desetinama godina kao implant pri različitim operacijama i nikada nije pokazao kancerogeno ili bilo koje loše dejstvo. Svi implanti koji se danas koriste su trajni, dakle, nije ih potrebno menjati sem u slučaju pojave komplikacija. Implanti su sertifikovani i svi proizvođači moraju da se pridržavaju određenih međunarodno prihvaćenih normi u proizvodnji. Svi implanti prolaze čitav niz testiranja pre nego što se puste u promet i njihova bezbednost se ne dovodi u pitanje. Prisustvo implanta u dojkama ne ometa kasniju ultrazvučnu i mamografsku dijagnostiku. Hirurgija Dr Đoković koristi implante uglednih svetskih proizvođača koji poseduju garanciju.

SOPSTVENO TKIVO

Masno tkivo je odličan filer koji se koristi za augmentaciju grudi, ali i podmlađivanje zahvaljujući matičnim ćelijama i faktorima rasta iz masti. Masno tkivo kao filer ne može da izazove alergijsku reakciju ili neprihvatanje jer se ne radi o stranom telu, te je učestalost komplikacija kod uvećanja i oblikovanja grudi na ovaj način zanemarljivo. Povećavanje grudi sopstvenim masnim tkivom (lipofiling dojke) podrazumeva njegovo aspiriranje (liposukciju) sa mesta na telu gde ga ima previše (stomak, butine, nadkolenica, nadlaktica). Zatim sledi postupak laboratorijske obrade masnog tkiva, nakon čega se dobija gotov filer. Korekcija grudi na ovaj način ujedno omogućava uklanjanje viška masnog tkiva na kritičnim mestima. Opisani proces se naziva liposkulptura i predstavlja vrhunski postupak estetske hirurgije.

PRIPREME ZA OPERACIJU

Hirurg i pacijentkinja će prilikom prvog susreta najpre obaviti detaljan razgovor o željama pacijentkinje i motivima za povećanje grudi. Hirurg će obaviti merenja dojki, na osnovu kojih se planira konkretna intervencija. Zatim će hirurg zatražiti informacijije o istoriji bolesti i eventualnim terapijama koje se trenutno primenjuju. Pacijentkinja će biti detaljno upoznata sa karakteristikama perioda oporavka, efektima koji mogu da se očekuju i rizicima od komplikacija koje operacija nosi. Preoperativna priprema se obavlja nedelju dana pre operacije i podrazumeva analizu krvne slike, biohemijske analize krvi i urina, zatim pregled interniste sa EKG-om i radiološkim snimkom pluća. Nakon toga sledi pregled anesteziologa, a po potrebi se radi ultrazvučni pregled grudi i mamografija. Pacijentkinje ne treba da koriste lekove koji utiču na koagulaciju krvu (acetilsalicilna kiselina) nedelju dana pre operacije jer mogu da izazovu hematome. Neposredno pre operacije grudi pacijentkinje ne treba da unosi vodu i hranu najmanje šest časova. Poželjno je da pacijentkinja unapred obezbedi pratnju druge osobe prilikom izlaska iz bolnice.

POVEĆANJE GRUDI

Za operaciju povećanja grudi (augmentacija grudi) se opredeljuju žene koje imaju prirodno male grudi ili primetno šire kukove spram grudnog koša pa žele da povećanjem grudi koriguju figuru. Nekada žene imaju praktično ravne grudi ili čak uvučene i to im stvara psihološke probleme. Povećanje grudi operativnim putem se često primenjuje i kod žena nakon rađanja i perioda dojenja, kada se grudi opuste. Pored rađanja i dojenja takav efekat se može dobiti naglim gubitkom kilograma, ali i starenjem. Pacijentkinje mogu da povećaju grudi tek kada one potpuno završe svoj razvoj, dakle ne pre osamnaeste godine. Povećanjem grudi implantima dobija se veći i puniji izgled grudi, s tim što njihov prirodni oblik može biti sačuvan. Pacijentkinje treba da imaju na umu da nije preporučljivo odjednom uvećati grudi za više od dva broja zbog istezanja kože. Ukoliko osoba želi da ponovo poveća grudi, potrebno je da od prve operacije prođe bar godinu dana. Implanti se postavljaju iza žlezda ili iza mišića, što je češće slučaj iako je za pacijentkinje to nešto bolnija varijanta, ali omogućava precizniju poziciju implanta i dosta manju mogućnost pomeranja.

Operacija povećanja grudi sa ugrađivanjem implanta je jedna od najčešće obavljanih estetskih procedura. Najpre se koža dobro očisti, a zatim hirurg obeležava mesta reza kroz koji će se uvoditi implanti. U zavisnosti od željene pozicije implanta i konstitucije pacijentkinje, rez može da se pravi ispod dojke, u okviru areole i ispod pazuha. Biraju se mesta, na kojima će pre svega kasniji ožiljak biti najmanje vidljiv. Hirurg zatim pravi prostor (džep) između tkiva ispred ili iza mišića gde smešta implantat. Nakon pozicioniranja implanta rezovi se ušivaju i lepi se hirurška traka. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji i traje između sat i sat i po vremena. Pacijentkinja ostaje u bolnici najčešće jedan dan, a onda nastavlja oporavak u kućnim uslovima.

Povećanje grudi putem aplikovanja masnog tkiva je vrlo udobna procedura za pacijentkinje jer je procedura jednostavna i ne zahteva veliku traumu tkiva. Prave se minimalni rezovi od 2-3 milimetra ispod dojke kroz koje se provlači kanila (tanka cevčica sa tupim vrhom). Masno tkivo se raspoređuje i oblikuje prema planu. Nakon intervencije na koži ne ostaju ožiljci već jedva vidljive bele tačkice koje su sakrivene u prirodnom naboru kože. Pacijentkinja se odmah nakon intervencije povećanja grudi sopstvenim masnim tkivom pušta kući i može da nastavi sa uobičajenim aktivnostima. Na mestu plasiranja kanile može da se pojavi prolazan podliv, kao i otoci u tretiranoj regiji. Deo dodatog masnog tkiva će organizam prirodno apsorbovati (do 30%), a ono što ostaje je trajni rezultat. Ukoliko je pacijentkinja zainteresovana za dodatno uvećanje grudi, postupak može da se ponovi nakon tri – četiri meseca. Na ovaj način može uspešno da se reši problem asimetrije grudi.

Operacija traje između sat i po i tri sata, a obavlja se u opštoj anesteziji. Postoji mogućnost da će se kod obimnijih operacija pojaviti potreba za postavljanje drena kojim se aspirira višak tečnosti iz rane. Dren se uglavnom uklanja nakon jednog dana. Komplikacije se javljaju vrlo retko i odnose se na pojavu podliva, infekciju rane i privremen gubitak osećaja u grudima ili bradavicama.

PODIZANJE GRUDI

Podizanje grudi ili mastopeksija se obavlja kod pacijentkinja koje imaju opuštene grudi, bez volumena i spuštene bradavice. Opuštanje grudi se prirodno dešava kod žena nakon rađanja i dojenja, većih varijacija u težini, kao i usled gubitka elastičnosti starenjem kože. Žene uglavnom pogađa „ispražnjen“ gornji deo grudi, kao i njihova očigledno niska pozicija. Podizanjem grudi se dobija čvršći i zaobljeniji izgled dojki, a može i da se smanji obim areole, tamni krug oko bradavice koji se povećava u trudnoći. Bradavice i areole koje su okrenute ka dole mogu da se ponovo pozicioniraju na željeno mesto.

Operacijom se uklanja višak kože i masnog tkiva, a ostatak se preoblikuje specijalnim tehnikama tako da se dobije mlađi i jedriji izgled. Rez se pravi ispod dojke, u okviru areole i/ili vertikalno ispod areole. Kod velikih grudi se često pravi rez u obliku sidra, što podrazumeva kružni rez u okviru areole, vertikalni do dna grudi i ispod grudi u prirodnom naboru. Rezovi se planiraju tako da ožiljak ima najdiskretniju poziciju. Savremen način zatvaranja reza donosi vrlo svedene ožiljke koji brzo izblede. Tokom operacije podizanja grudi može da se obavi i njihovo povećanje ugradnjom implanta. Operacija podizanja grudi je pogodnija za osobe koje imaju manji ili srednji obim grudi jer se kod velikih grudi može ponovo javiti potreba za intervencijom zbog njihove težine. Podizanje grudi se obavlja obično nakon završenog rađanja i perioda dojenja, mada sama intervencija ne predstavlja problem za neku buduću trudnoću. Ukoliko nakon podizanja grudi ipak dođe do nove trudnoće, možda će biti potrebna revizija operacije zbog ponovnog istezanja i opuštanja grudi.

SMANJENJE GRUDI

Operacija smanjenja grudi (redukciona mamoplastika) podrazumeva uklanjanje masnog i vezivnog tkiva, kao i viška kože, kako bi se dobio prihvatljiviji obim i težina grudi. Na operaciju smanjivanja grudi se odlučuju žene različitih godina kada imaju neproporcionalno velike grudi u odnosu na kukove i donji deo tela, kao i kod postojanja zdravstvenih smetnji izazvanih velikim grudima. Među najčešće zdravstvene smetnje se ubrajaju problemi sa kičmom i ramenim pojasom, loša statika, povijanje tela unadred (kifoza), iritacije kože ispod dojki, urezivanje bretela i drugih delova grudnjaka u kožu i preblemi sa spavanjem. Velike grudi mogu da budu i prilična smetnja obavljanju fizičkih aktivnosti i slobodnom izboru garderobe. Pri intervenciji smanivanja grudi može da se koriguje i pozicija bradavica i areola koja će biti prirodnija za novi izgled manjih grudi. U zavisnosti od obima i složenosti redukcije, operacija može da traje od dva do četiri sata i obavlja se u opštoj anesteziji. Može se javiti potreba za uklanjanjem viška tečnosti iz operisanog , pa je u opticaju postavljanje drena na jedan ili dva dana. Pacijentkinja ostaje u bolnici jedan ili dva dana nakon operacije.

REKONSTRUKCIJA GRUDI

Operacija rekonstrukcije dojke nakon ili tokom mastektomije (operacije karcinoma dojke) je postala sastvni deo lečenja ove teške bolesti jer doprinosi smanjenju psihološke traume koju imaju pacijentkinje. Budući da su grudi simbol ženstvenosti, njihovo uklanjanje zajedno sa tumorom za žene predstavlja priličan stres što ne ide u prilog oporavku.

Rekonstrukcija dojke podrazumeva nadoknađivanje zdravog vezivnog i masnog tkiva i mišića sa drugih delova tela, kao i postavljanje implanta. U nekim slučajevima postavlja se Bekerova proteza –ekspander koja postepeno rasteže tkivo. Rekonstrukcijom se najpre vraća prirodna simetrija i obim grudi. Rekonstrukcija dojki može da se obavlja i kod prirodno veće asimetrije ili preventivne mastektomije, kada se dojke otklanjaju zbog velikog rizika zbog genetske mutacije gena koji se vezuje za karcinom dojke.

Svakoj pacijentkinji se prilazi potpuno individualno i ne mogu se precizirati univerzalni postupci i mesto reza. Operacija se obavlja isključivo u opštoj anesteziji i traje nekoliko sati. U rekonstruisanoj dojci u prvih godinu dana uglavnom ne postoji osećaj kao kod zdrave dojke, a sam oporavak traje malo kraće ukoliko se koriste silikonski implanti. Svo medicinsko osoblje Hirurgije Dr Đoković maksimalno izlazi u susret svim potrebama pacijentkinja koje se bore sa ovom opakom bolešću.

OPORAVAK

  Kod operacija povećanja grudi implantima, podizanja, smanjivanja i rekonstrukcije grudi, uobičajeno je da se tri – četiri nedelje nosi specijalni grudnjak – steznik, koji utiče na pravilno oblikovanje grudi i smanjivanje otoka. Tuširanje u celini je moguće već nakon trećeg dana od operacije. U prvim danima nakon operacije pacijentkinje mogu osećati bolove koji se uspešno rešavaju prepisanim lekovima. Konci se kod svih operacija grudi skidaju nakon dve nedelje. U periodu oporavka bi trebalo izbegavati podizanje ruku iznad glave.

  Pacijentkinje ne treba da se bave sportskim aktivnostima narednih mesec dana, a podizanje tereta bi trebalo odložiti oko dva meseca. Preporučuje se lagana šetnja jer podstiče cirkulaciju. Ukoliko osoba obavlja neki lakši kancelarijski posao, može da mu se vrati već nakon nedelju dana mirovanja u kućnim uslovima. Kod fizički zahtevnijih poslova potrebno je odlaganje do mesec dana.

  Ne preporučuje se direktno izlaganje grudi suncu ili solarijumu sve dok ožiljci u potpunosti ne zarastu jer ih sunčeva svetlost može učiniti primetnijim. Treba imati na umu da je kod pušača period zarastanja tkiva potencijalno nešto duži jer pušenje izaziva skupljanje krvnih sudova i smanjuje dotok kiseonika u tkivo koje treba da zaraste. Da bi se održao dobar izgled grudi potrebno je redovno nošenje jačeg grudnjaka. Pacijentkinje mogu da uživaju u svojoj novoj figuri već nakon mesec dana od operacije kada spadnu otoci.

  Nakon operacija dojke komplikacije se javljaju vrlo retko, pre svega zahvaljujući velikoj stručnosti i iskustvu lakara. Obično se radi o prolaznim podlivima koji mogu biti bolni na dodir. Zatim o nakupljanju tečnosti oko implanta (serom), što može da dovede do prolazne asimetrije i curenju iz dojki. Može da se javi prolazna osetljivost bradavica i osećaj zatezanja u dojkama. U vrlo retkim slučajevima može da se javi alergijska reakcija na implant kao strano telo. Ukoliko se alergijska reakcija javi odmah (rana reakcija) vrlo je neprijatna i implanti se vade. Kod kasnih alergijskih reakcija javlja se kapsula oko implanta koja se rešava hirurškim uklanjanjem kapsule i implanta. Pacijentkinje treba da prate grudi, naročito nakon operacija povećanja i rekonstrukcije grudi i da se jave hirurgu ako uoče bilo kakve promene.

  EFEKTI

  Nakon operacije povećanja grudi implantima pun efekat se može videti nakon nekoliko meseci, kada se koža prilagodi i spadnu otoci. Slično stoje stvari i sa ostalim operacijama grudi. Grudi zadržavaju oblik postignut operacijom trajno izuzev ukoliko dođe do naglog dobijanja i/ili gubljenja kilograma. Nakon godinu dana ožiljci značajno izblede i ostaju slabo primetni. Po potrebi se mogu koristiti različite metode ublažavanja kao što su laserski tretmani ožiljaka.

  Zakažite besplatne konsultacije sa hirurgom na telefone:

  +381 11 285 11 25

  +381 11 285 22 95

  +381 11 405 98 66