Koji su simptomi kile?

by | 14.10.2019

Zašto je kila opasno oboljenje?

Kila ili hernija je isključivo hirurško oboljenje što znači da se ona može rešiti jedino operacijom.

Kila sama po sebi nije opasa ali su opasne komplikacije koje mogu nastati ako do njih dodje.

To je oboljenje gde deo sadržaja trbuha (masno tkivo, tanko ili debelo crevo deo mokraćne besike…) prolazi pod kožu, kroz urodjen ili stečen otvor u trbušnom zidu. Na tom mestu se javlja otok koji se povećava u naporu ili pri stajanju a vraća se u ležećem položaju. Najčešće i sam pacijent može da postavi dijagnozu kile.

Neki pacijenti dugo godina imaju kilu koja se vremenom povećava i može dostići ogromne razmere, sići u mošnice i čak otežavati hod pacijentu.

Kila je opasna ako dodje do komplikacija kao sto je uklještenje.

Jak bol u predelu kile ili stomaka, nemogućnost da se kila reponira tj vrati u trbušnu duplju, pojačan i ubrzan rad srca, suvoća usta a nekada i povraćanje i poremećaj svesti , su znaci da je došlo do uklještenja kile.

Tada pacijent ima samo nekoliko časova da stigne do edukovanog hirurga za ovu vrstu operacija. Operacija kile se tada izvodi kao hitna i u zavisnosti od stanja u kom je došao pacijent može trajati i više časova, a tom prilikom ukoliko je ukljestenje duže trajalo može doći do isecanja uklještenog dela creva ili trbušne keceljice ili nekog drugog organa koji je bio uklješten.

Tada ova naizgled laka i lepa operacija se pretvara u veliku i mutilantnu što znači da pacijent tada može biti i životno ugrožen.

Da ne bi došlo do komplikacija operišite se na vrame kod svog hirurga.

Pacijenti me često pitaju kada operisati kilu?

Osnovna postavka u hirurgiji je : Kila se operiše onda kada se postavi dijagnoza da pacijent ima kilu jer time predupredjujemo potencijano opasne komplikacije.

S poštovanjem dr Djoković.

Hirurgija doktor Đoković godišnje obavi preko 400 operacija kile po veoma efikasnoj i pojednostavljenoj proceduri. Omogućili smo pacijentima da već nakon nekoliko časova pregleda isti dan uradimo operaciju kile.

Ukoliko ste pronašli u ovom članku neke od simptoma koji ukazuju na evntualnu kilu ne čekajte javite nam se da uradimo pregled i trajno rešimo problem.

Više o kilama i proceduri po kojoj radimo možete saznati na našoj stranici ovde:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *