Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Koji su simptomi kile?

Zašto je kila opasno oboljenje?

Kila ili hernija je isključivo hirurško oboljenje što znači da se ona može rešiti jedino operacijom.

Kila sama po sebi nije opasa ali su opasne komplikacije koje mogu nastati ako do njih dodje.

To je oboljenje gde deo sadržaja trbuha (masno tkivo, tanko ili debelo crevo deo mokraćne besike…) prolazi pod kožu, kroz urodjen ili stečen otvor u trbušnom zidu. Na tom mestu se javlja otok koji se povećava u naporu ili pri stajanju a vraća se u ležećem položaju. Najčešće i sam pacijent može da postavi dijagnozu kile.

Neki pacijenti dugo godina imaju kilu koja se vremenom povećava i može dostići ogromne razmere, sići u mošnice i čak otežavati hod pacijentu.

Kila je opasna ako dodje do komplikacija kao sto je uklještenje.

Jak bol u predelu kile ili stomaka, nemogućnost da se kila reponira tj vrati u trbušnu duplju, pojačan i ubrzan rad srca, suvoća usta a nekada i povraćanje i poremećaj svesti , su znaci da je došlo do uklještenja kile.

Tada pacijent ima samo nekoliko časova da stigne do edukovanog hirurga za ovu vrstu operacija. Operacija kile se tada izvodi kao hitna i u zavisnosti od stanja u kom je došao pacijent može trajati i više časova, a tom prilikom ukoliko je ukljestenje duže trajalo može doći do isecanja uklještenog dela creva ili trbušne keceljice ili nekog drugog  organa koji je bio uklješten.

Tada ova naizgled laka i lepa operacija se  pretvara u veliku i mutilantnu što znači da pacijent tada može biti i životno ugrožen.

Da ne bi došlo do komplikacija operišite se na vrame kod svog hirurga.

Pacijenti me često pitaju kada operisati kilu?

Osnovna postavka u hirurgiji je : Kila se operiše onda kada se postavi dijagnoza da pacijent ima kilu jer time predupredjujemo potencijano opasne komplikacije.

S poštovanjem dr Djoković.

Hirurgija doktor Đoković godišnje obavi preko 400 operacija kile po veoma efikasnoj i pojednostavljenoj proceduri. Omogućili smo pacijentima da već nakon nekoliko časova pregleda isti dan uradimo operaciju kile.

Ukoliko ste pronašli u ovom članku neke od simptoma koji ukazuju na evntualnu kilu ne čekajte javite nam se da uradimo pregled i trajno rešimo problem.

Više o kilama i proceduri po kojoj radimo možete saznati na našoj stranici ovde:

One Response

  1. Imam bol posle recidiva kile sa leve strane.bol se proteze niz butinu sa unutrasnje strane i u predelu prepone do testisa.bol zna da bude te jacine da nemogu da koracam a imam stalni konstantni bol u toj regiji.funlcoje praznjenja besike i debelog creva su normalne ali bol i osecaj kao da imam neku lopticu u preponi su na ivici izdrzčjivosti.sta preduzeti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *