Operacija kile – iskustva pacijenata motivišu da budemo bolji

by | 14.10.2019

Pojava kile (bruha) ili stručno hernije je vrlo česta u populaciji. Uglavnom se radi o bezazlenim ispupčenjima na stomaku, koje sami pacijenti prepoznaju vizuelno i po nelagodnosti koju izaziva, što ih uglavnom na vreme dovodi kod hirurga. Hirurgija Dr Đoković insistira na dobroj komunikaciji sa pacijentima pre i posle operacije. Na taj način bolje razumemo probleme, strahove i želje pacijenata. Bilo je i slučajeva kada su njihova iskustva operacije kile bila vrlo korisna za hirurge. Razmenom iskustava sa pacijentima svakodnevno unapređujemo različite segmente medicinskih usluga.

Šta je trbušna kila?

Trbušna kila predstavlja ispupčenje trbušne maramice kroz oslabljene mišiće trbušnog zida. Na taj način unutrašnji organi „izlaze“ iz svog ležišta u kesu koju formira ispupčenje trbušne maramice. Najčešće kile su preponske kod muškaraca i femoralne kod žena, ali mogu biti i ventralne (na mestu operacije), umbilikalne (pupčane), lumbalne i epigrastrične. Slabost trbušnog zida može biti urođena i nasledna. Bez obzira na razlog pojavljivanja kile, lečenje je uvek hirurško. Kile često nastaju kao posledica velikog napora. To mogu da budu sportske aktivnosti, podizanje prevelikog tereta, naprezanje kod opstipacije i slično. Neke kile se pojavljuju odjednom, dok se druge razvijaju postepeno i u nekom trenutku postanu baš vidljive u stojećem položaju.

Pacijenti sa kilom najčešće osećaju teret i pritisak u stomaku, otežan prolazak hrane kroz creva i grčeve, bolove, smetnje pri hodu i saginjanju. Najveća opasnost kod pojave kile je mogućnost da dođe do njenog uklještenja, što znači da se organ koji je izašao u kilnu kesu ne može vratiti nazad u svoje ležište, da je cirkulacija krvi u organu ometena, kao i prolazak hrane, ako se radi o crevu. Uklještenje kile je ozbiljno urgentno stanje i zahteva veoma brzu hospitalizaciju.

Da li kila uvek mora da se operiše?

Jedini način lečenja velikih trbušnih kila je operacija. Manje trbušne kile (najčešće hijatus hernija, želudačna kila) nekada mogu da se leče i lekovima i promenom načina života, ali se često vraćaju i to uglavnom nije trajno rešenje. Iskustva pacijenata govore o tome da je uvek jednostavnije na vreme uraditi operaciju, kada to pacijentu najviše odgovara vremenski. Operacija kile koju rade iskusni hirurzi je trajno rešenje problema!

Kako se izvodi operacija?

Operacije kile su nekada podrazumevale natezanje dve strane mišićnog tkiva kako bi se otvor na trbušnom zidu zatvorio, tzv. tenziona metoda. Danas se u svrhu zatvaranja otvora koriste mrežice koje su od prirodnih materijala i kroz koje srasta okolno vezivno tkivo. Nova metoda je beztenziona i može da se primenjuje kod pacijenata svih godina. Organizam nikada ne odbacuje mrežicu jer je ona biološki i hemijski inertna. Operacije se najčešće rade laparoskopski ukoliko je to tehnički izvodljivo. Kada se radi o vrlo velikim kilama, koje su dovele do različitih komplikacija kao što su priraslice, primenjuje se otvoren pristup. Laparoskopska operacija kile omogućava da pacijent ima samo nekoliko malih rezova veličine do jednog centimetra i da se daleko brže oporavi. I pojava postoperativnih komplikacija se smanjuje sa laparoskopskom operacijom kile. Operacija se najčešće izvodi u opštoj anesteziji, ali moguće je izvesti je i u lokalnoj i spinalnoj anesteziji. U skladu sa iskustvom pacijenata, preporučuje se primena opšte anestezije jer se pacijenti boje da će tokom operacije ipak osetiti bolove.

Kako teče oporavak nakon operacije?

Nakon operacije kile pacijenti treba da miruju, najpre u bolnici jedan dan, zatim u kućnim uslovima dve- tri nedelje. U prvih nekoliko meseci treba izbegavati podizanje tereta i svaki vid naprezanja. Poželjno je da se u prvim mesecima nakon operacije izbegnu prehlade koje mogu izazvati jak kašalj. Iskustva pacijenata nam kažu da se recidiv trbušne kile vrlo često pojavi nakon jakih prehlada nakon operacije kile. U slučaju kašlja poželjno je rukom lagano pritisnuti mesto gde se kila nalazila ili rez ukoliko je operacija rađena otvorenim pristupom. Inače, samo kašljanje ubrzo nakon operacije može da izazove bol. Mnogi pacijenti prvih nedelja nakon operacije osećaju bol ili umor, ali to zavisi od same kile, mesta na kom se nalazila i organa koji su bili zahvaćeni.

Hirurgija Dr Đoković očekuje pacijente koji su primetili kilu ili sumnjaju da se pojavila. Blagovremeno javljanje lekaru, kada se pojave prvi simptomi u vidu izbočine, bola, crvenila ili povišene telsne temperature, najbolja je prevencija opasnih komlikacija.

3 Comments

 1. Zvonko

  Da li jagode,mandarine, mogi da se jedu posle operacije preponske kile

  Reply
 2. Selmir

  Koliko traju operacije .Pola sata,sat,dva.

  Reply
 3. Ana

  Da li se dolazak na konsultacije placa? I sta je potrebno od analiza pre date operacije. Hvala

  Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *