U kojoj se anesteziji operiše kila

by | 14.10.2019

Kila se mže operisati u opštoj, lokalnoj ili regionalnoj anesteziji.

Mladi pacijenti i oni koji su dobrog opšteg stanja mogu se operisati i najčešće se operišu u opštoj anesteziji. Jako često je kod pacijenata prisutan strah od opšte anestezije a on je vezan za strah od budjenja koji oni opisuju rečenicom: da li ću se probuditi?

Ovde moram napomenuti da je opšta anestezija poznata kao najbezbednija anestezija.

Strariji pacijenti koji imaju pridružena oboljenja kao što su bolesti srca i pluća, dijabestes melitus, oboljenja krvnih sudova i sl…biraju da se operišu u lokalnoj ili regionalnoj anesteziji. Njihov izgovor za to je: volim da sam budan i da vidim sta mi se radi i da se ne plašim da se neću probuditi…

Lokalna anestezija je anestezija prilikom koje pacijent dobija odredjenu količinu anestetika u predeo samog operativnog reza. Jednim aktom ili u više ponovljenih hirurg ubrizgava odredjenu količinu anestetika i time obezboljava predeo u kome operiše.

Ova anestezija je prilično sigurna ali zna biti malo neprijatna jer pacijet sam doktoru govori da li ga boli ili ne te na osnovu toga doktor pojačava količinu anestetika.

U regionalne anestezije a vezano za operaciju kile spada spinalna i epiduralna i blok anestezija. Prilikom ovoh anestezija anesteziolog ubrizgava odredjenu količinu anestetika i spinalni ili epiduralni kanal ili oko odredjenog nerva.

Kod spinalne anestezije pacijent nekoliko časova ne pomera noge i ne oseća operaciju niti ima bilo kakve bolove a potpuno je svestan. Može i da izabere da spava dok je u ovoj anesteziji ali diše normalno svojim plućima a ne na aparatu kao kod opšte anestezije.

Epiduralna anestezija se razlikuje od spinalne po mestu davanja i prilkom iste nema oduzetosti nogu. Samo je vreme dok ne počne dejstvo produženo.

Neki pacijenti se bez razloga plaše spinalne i epiduralne anestezije jer je mogućnost povrede nerava prilikom ovih anestezija svedena na statističku grešku.

Ovo su anestezije koje su primenjive na skoro sve pacijente i jako su sigurne . vrlo retko pacijenti sa ranijim velikim povredama kičme ili sa jako niskim srčanim rezervama ne mogu biti podvrgnuti ovim anestezijama.

Praktično svaki pacijent koji ima kilu može biti operisan samo se na osnovu preoperativne pripreme i nalaza interniste i anesteziologa odlučuje koja je anestezija najsigurnija za pacijenta.

Dr sc med A.Djoković hirurg

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *