ARTROSKOPIJA

Pojava artroskopije je omogućila vrtoglavi razvoj terapije različitih bolesti zglobova u poslednjim decenijama. Može se slobodno reći da je artroskopija dovela do male revolucije u ortopediji, zahvaljujući kojoj pacijenti kod mnogih oboljenja ne moraju da se podvrgavaju velikim operacijama otvorenom metodom, koje zahtevaju dug oporavak i izraženije bolove. Hirurgija Dr Đoković pruža mogućnost savremene dijagnostike i lečenja artroskopijom, budući da poseduje najmoderniju opremu za artroskopuju.

centar za kile

centar za hemoroide

operacija želuca

operacije debelog creva

operacija jetre

operacije pankreasa

operacija vena

upala slepog creva

bolesti i operacije štitne žlezde

akutna upala žučne kese

barijatrijska hirurgija

plastična hirurgija

povećanje grudi

podizanje grudi – mastopeksija

liposukcija

abdominoplastika

korekcija nosa

popunjavanje bora i usana

korekcija klempavih ušiju

operacija gornjih i donjih kapaka

mikrohirurgija

centar za onkologiju

bolesti i operacije kuka

bolesti i operacije kolena

artroskopija

bolesti i operacije mokraćne bešike

bolesti i operacije prostate

bolesti i operacije bubrega

dijagnostičke metode

hirudoterapija

podologija

kućne posete

naltrekson implant

estetska dermatologija

plastična i rekonstruktivna hirurgija

dermatohirurgija

urasla dlaka

ŠTA JE ARTROSKOPIJA?

Artroskopija je minimalno invanzivna metoda koja omogućava detaljan pregled unutrašnjosti zgloba i određene zahvate lečenja. Obavlja se bez podizanja zglobne kapsule i omogućava detaljan uvid u sva tkiva i strukture unutar zgloba. Artroskopija se koristi kao dodatna dijagnostička metoda kada RTG snimci ne daju dovoljno informacija o bolesti zgloba. Tom prilikom se mogu napraviti korekcije tkiva zgloba, kao i uklanjanje krvi, delova hrskavice i kostiju. Artroskopiji su dostupni zglobovi kolena, ramena, lakta, ručni zglob, skočni zglob i zglob vilice. Artroskopiju izvodi ortopedski hirurg posebno edukovan za rad sa artroskopom, optičkim uređejem na čijem vrhu se nalazi kamera i osvetljenje.

Prednosti artroskopije u odnosu na klasične metode operacije:

 • Manja trauma vezivnog tkiva
 • Kraći oporavak nakon operacije
 • Bolja vidljivost unutrašnjosti zgloba koji se operiše
 • Smanjena mogućnost komplikacija
 • Manje bolova nakon operacije
 • Minimalni ožiljci od intervencije (dva – tri reza veličine pola centimetra)

 

PRIMENA

Artroskopija se najčešće primenjuje u sportskoj medicini prilikom dijagnostike i lečenja sportskih povreda. Ova metoda može da se dopuni ultrazvukom zgloba i punkcijom tečnosti iz zgloba, uz slanje uzorka na citološku ili mikrobiološku analizu.

ARTROSKOPIJA KOLENA

Artroskopija kolena započinje pozicioniranjem dva reza sa obe strane kolena i uvođenjem artroskopa, dok se pregled prati na monitoru. Na ovaj način mogu da se utvrde povrede ligamenta, meniskusa, tetiva, oštećenje zglobne hrskavice, prelomi zgloba, tragovi slobodne hrskavice i kosti, upala sinovije kolena i pojava slobodne tečnosti. U zavisnosti od oboljenja i uočenog stanja, hirurg može da izvrši korekciju hrskavice i ostalih tkiva. Artroskopija kolena može da dovede do izlečenja prekida meniskusa, tetiva i ligamenata, kao i zglobnog preloma i sinovitisa (upala sinovialne membrane). Nakon artroskopije kolena pacijent se zadržava u bolnici jedan dan, a već sutradan može samostalno da hoda.

ARTROSKOPIJA RAMENA

Artroskopija ramena je jedna od najčešćih intervencija ramena, najviše primenjivana kod sportista. Primenjuje se kod čestih slučajeva isčašenja ramena, oštećenja zglobne hrskavice, suženog prostora između gornjeg okrajka nadlaktne kosti i akvimioklavikularnog zgloba što utiče na ograničavanje pokreta, kao i kod pojave slobodnih zglobnih tela.

Isčašenje ramena je često oboljenje i može biti prednje, donje, zadnje i višesmerno. Artroskopija ramena se primenjuje kod akutnog i hroničnog isčešenja, kada postoji prisustvo traume (oštećenje tkiva). Rame se stabilizuje artroskopski pomoću uvođenja koštanih sidara koji imaju zadatak da učverste oštećena tkiva.

Artroskopija ramena se vrši kada je potrebno rekonstruisati rotatornu manžetnu (četiri mišića koja učvršćuju rame) bez obzira da li je problem nastao kao posledica traume ili usled degenerativne bolesti. Nakon četvoronedeljnog oporavka od artroskopije ramena se primenjuje kineziterapija (vežbe za jačanje muskulature ramena).

ARTROSKOPIJA SKOČNOG ZGLOBA

Skočni zglob je najviše izložen povredama tokom sportskih aktivnosti u odnosu na druge zglobove u telu. Budući da je nova artroskopska oprema male veličine moguće je operisati sve delove skočnog zgloba artroskopskom metodom. Artroskopija skočnog zgloba se primenjuje kod nestabilnosti skočnog zgloba, prednjeg i zadnjeg impigementa zgloba, preloma zgloba, infekcije zgloba, artroze zgloba, osteohondralne lezije zgloba i sinovitisa zgloba. Artroskopska operacija skočnog zgloba daje dobre rezultate kod mnogih degenerativnih oboljenja koja su ranije teško lečena. Najčešće se radi o artrozi skočnog zgloba koja pacijentima zadaje velike probleme. U tim slučajevima se primenjuje artrodeza koja omogućava pacijentima sa teškim slučajevima artroze skočnog zgloba da se vrlo brzo oporave i vrate svojim aktivnostima.

ARTROSKOPIJA LAKTA

Artroskopijom lakta se, pored dijagnostike obavlja intervencija kod povreda zgloba, infekcije zgloba, sinovitisa, osteohondralnih lezija, burzitisa, mikrofraktura, plika sindroma i kod pojave slobodnih zglobnih tela. Artroskopija lakta je vrlo korisna kod uklještenja sluzne kesice u zglobu, što se vrlo često dešava kod sportista i kod osoba koje podižu velike terete. Kod artroskopije lakta postoji manji rizik od pojave komplikacije u vidu oštećenja krvnih sudova i nerava, ali je znatno manji rizik od pojave kontrakture zgloba nego kod otvorenih operacija.

PRIPREMA ZA ARTROSKOPIJU

Pre operacije naophodno je da se pacijent pripremi putem laboratorijskih analiza urina i krvi, internističkog pregleda sa EKG-om i pregleda anesteziologa. Lekare treba detaljno upoznati sa istorijom bolesti i terapijama koje se primenjuju trenutno ili su se primenjivale u prethodnim mesecima. Nekoliko dana pre artroskopije potrebno je prekinuti upotrebu lekova i dijetetskih suplemenata koji utiču na zgrušavanje krvi. Potrebno je unapred obezbediti pratnju druge osobe prilikom izlaska iz bolnice jer hod može biti otežan.

KAKO SE IZVODI ARTROSKOPIJA?

  Artroskopija se izvodi u opštoj anesteziji ili blok anesteziji i traje najčešće oko sat vremena. Najpre hirurg određuje mesto reza putem kog će uvesti artroskop i ostale instrumente potrebne za pregled ili terapiju. Zglob se puni fiziološkim rastvorom kako bi se stvorila radna sredina. Artroskop je instrument u obliku elastične cevi, na čijem se vrhu nalazi sklop sočiva i osvetljenje. Snimljena slika se prenosi putem optičkih kablova i kamere na monitor, preko koga se u realnom vremenu prati i koordinira operacija.

  Za vreme artroskopije se donosi odluka o potrebnom terapijskom zahvatu ukoliko je on moguć ovim putem. U nekim slučajevima se pravi dodatni rez putem kog se uvode dodatni instrumenti ili materijali potrebni za operaciju.

  Artroskopija je vrlo bezbedna procedura, sa veoma retkim komplikacijama u vidu otoka i krvarenja, oštećenja nerava i krvnih sudova, u manje od jednog procenta svih slučajeva. Nakon procedure, rezovi se ušivaju i rane se previjaju zavojima. U prvim danima nakon operacije treba voditi računa da se postavljen zavoj ne pokvasi.

  OPORAVAK

  Posle artroskopije pacijenti mogu da očekuju pojavu bola i otoka. Pacijentu se prepisuju odgovarajući lekovi protiv bolova, a po potrebi i drugi lekovi. Skidanje konaca se obavlja uglavnom nakon dve nedelje od intervencije. Ukoliko se na ovaj način operišu zglobovi na nozi neophodno je korišćenje štaka tokom perioda oporavka. Većini aktivnosti pacijenti mogu da se vrate nakon nedelju dana, dok sa sportskim aktivnostima treba pričekati da prođe bar mesec dana. Nakon izvedene artroskopije neophodno je da se pacijent pridržava sledećih saveta:

  • Da ekstremitet na kom je operisani zglob drži podignut
  • Da miruje narednih nedelju dana
  • Da prema uputstvu lekara vrši pritisak na tretirano mesto
  • Da stavlja hladne obloge

  U nekim slučajevima se sugeriše fizikalna terapija nakon artroskopije kako bi se funkcija zgloba očuvala i radi kvalitetnijeg oporavka. U slučaju pojave većeg otoka, neobično jakog bola ili povrede, pacijent treba da se odmah javi lekaru. Pored artroskopije, u Hirurgiji Dr Đoković sprovode se specijalistički ortopedski pregedi, ultrazvučna dijagnostika i različite terapije poput gipsane imobilizacije, lokalne infiltracije lekova i davanje intraartikularne injekcije. Artroskopija je tehnički vrlo zahtevna dijagnostička i operativna metoda, koja je uslovljena dobrom tehničkom opremljenošću bolnice i velikim iskustvom hirurga – ortopeda. Hirurgija Dr Đoković je obezbedila i jedno i drugo! U Hirurgiji Dr Đoković artroskopiju i ostalu potrebnu ortopedsku dijagnostiku i lečenje sprovode spec. ortopedije sa traumatologijom dr Zoran Ganić i Dr sc. med. Ivica Medenica – spec. ortopedije sa traumatologijom. Za dodatna pitanja u vezi artroskopije pozovite telefone:

  +381 11 285 11 25

  +381 11 285 22 95

  +381 11 405 98 66