ŠTA JE DERMATOHIRURGIJA?

Dermatohirurgija je grana dermatologije koja je specijalizovana za hirurške procedure i minimalno invazivne tretmane za poboljšanje zdravstvenog stanja, funkcije i lepog izgleda kože Dermatohirurgija podrazumeva minimalno invazivne tretmane prilikom kojih se uklanjaju benigne izrasline na koži iz preventivnih, zdravstvenih ili estetskih razloga. Koža je najveći organ ljudskog tela.

centar za kile

centar za hemoroide

operacija želuca

operacije debelog creva

operacija jetre

operacije pankreasa

operacija vena

upala slepog creva

bolesti i operacije štitne žlezde

akutna upala žučne kese

barijatrijska hirurgija

plastična hirurgija

povećanje grudi

podizanje grudi – mastopeksija

liposukcija

abdominoplastika

korekcija nosa

popunjavanje bora i usana

korekcija klempavih ušiju

operacija gornjih i donjih kapaka

mikrohirurgija

centar za onkologiju

bolesti i operacije kuka

bolesti i operacije kolena

artroskopija

bolesti i operacije mokraćne bešike

bolesti i operacije prostate

bolesti i operacije bubrega

dijagnostičke metode

hirudoterapija

podologija

kućne posete

naltrekson implant

estetska dermatologija

plastična i rekonstruktivna hirurgija

dermatohirurgija

urasla dlaka

Osnovna funkcija kože je barijerna, ona nas štiti od svih negativnih spoljašnjih uticaja, virusa i bakterija I održava i ravnotežu tečnosti i reguliše telesnu temperaturu. Koža je kao i svaki drugi organ u telu podložna promenama i oboljenjima. Promene koje se pojavljuju na koži su u vidu mladeža, bradavica, ateroma, fibroma itd. uglavnom nisu maligne, ali ne smemo zanemariti nijednu promenu koju primetimo, budući da se one mogu uspešno sanirati, bilo da to radite iz estetskih ili zdravstvenih razloga. Dermatohirurgija nudi jednostavna i brza rešenja za sve pomenute izrasline na koži. Dermatohirurgija podrazumeva intervencije prilikom kojih se uklanjanjaju (uglavnom) benigne izrasline na koži kao što su: ateromi, lipomi, mladeži, bradavice, kondilomi, keratoze, fibromi i ksantelazme. Posle intervencije uglavnom ne ostaju nikakvi ožiljci, ili su oni praktično neprimetni, budući da je dermatohirurgija danas veoma unapređena i modernizovana grana medicine. Ljudi se na uklanjanje pomenutih promena uglavnom odlučuju iz estetskih razloga, ali ističemo da mnoge izrasline, osim estetskih, mogu izazvati niz problema i zapaljenskih procesa, ukoliko se povrede. Neke promene, takođe, mogu delovati kao dobroćudne, ali zapravo pokazuju prisustvo virusa ili nekih drugih vrsta oboljenja u organizmu. Zato je preporučljivo da se sve promene redovno kontrolišu i preventivno otklone da ne bi došlo do njihovog širenja ili izazivanja bolnih simptoma.

KOJE SU METODE ZA UKLANJANJE IZRASLINA NA KOŽI?

Radiotalasna metoda je bezbolna, beskrvna i bezbedna metoda uklanjanja izraslina na koži. Prilikom ove intervencije koristi se anestetik u vidu kreme, a ova metoda je toliko blaga da pacijenti nemaju osećaj da se podvrgavaju hirurškom zahvatu. Radiotalasna metoda je zbog svoje preciznosti, potpuno bezbedna i za uklanjanje promena koje se nalaze na najosetljivijim delovima tela, kao što je predeo oko očiju.

Laser metoda je brza i jednostavna metoda za uklanjanje izraslina na telu. Uklanjanje izraslina laserom se vrši pod lokalnom anestezijom, a nekada i bez nje, ukoliko je promena koja se uklanja mala. Na mestu koje je tretirano ostaje krasta, koja brzo otpada, pa ožiljaka uglavnom nema.

Hirurška metoda je metoda prilikom koje se vrši ekscizija izrasline pod lokalnom anestezijom. Dubina i širina ekscizije zavisi od veličine i tipa promene, ali budući da obim prethodno pomenutih izraslina uglavnom nije veliki, ožiljci su praktično neprimetni.