dijagnostičke metode

Hirurgija Dr Đoković omogućava da u jednom danu obavite svu potrebnu dijagnostiku i započnete lečenje, bez čekanja i zakazivanja. Samim tim pacijent je načinio veliki korak ka izlečenju. Predstavljamo u kratkim crtama postupak i potrebnu pripremu za izvođenje najčešće dijagnostike, a to su: laboratorijske analize, ultrazvuk, rendgensko snimanje, gastroskopija, kolonoskopija i laparoskopska eksploracija.

centar za kile

centar za hemoroide

operacija želuca

operacije debelog creva

operacija jetre

operacije pankreasa

operacija vena

upala slepog creva

bolesti i operacije štitne žlezde

akutna upala žučne kese

barijatrijska hirurgija

plastična hirurgija

povećanje grudi

podizanje grudi – mastopeksija

liposukcija

abdominoplastika

korekcija nosa

popunjavanje bora i usana

korekcija klempavih ušiju

operacija gornjih i donjih kapaka

mikrohirurgija

centar za onkologiju

bolesti i operacije kuka

bolesti i operacije kolena

artroskopija

bolesti i operacije mokraćne bešike

bolesti i operacije prostate

bolesti i operacije bubrega

dijagnostičke metode

hirudoterapija

podologija

kućne posete

naltrekson implant

estetska dermatologija

plastična i rekonstruktivna hirurgija

dermatohirurgija

urasla dlaka

LABORATORIJSKE ANALIZE

Hirurgija Dr Đoković u saradnji sa privatnom laboratorijom omogućava obavljanje unutar klinike svih laboratorijskih analiza koje su potrebne pri dijagnostici i praćenju lečenja bolesti. To su biohemijske, virusološke, mikrobiološke, hormonske, citološke, hematološke i analize tumor markera. Laboratorijski nalazi su dostupni u najkraćem mogućem roku u klinici.

ULTRAZVUK

Ultrazvuk je potpuno bezbolna i bezbedna dijagnostička metoda, koja je zahvaljujući novijim tehnološkim inovacijama u mogućnosti da ukaže na veliki broj bolesti. Savremen ultrazvučni aparat pruža mogućnost sagledavanja promena u 3D i 4D modu. Zatim uz pomoć kolor doplera prati protok krvi kroz krvne sudove, otkrivajući suženja, proširenja i plakove na krvnim sudovima. Na taj način možemo blagovremeno ustanoviti rizik od infarkta miokarda. To je omogućilo i da ultrazvuk karotida postane izuzetno precizna metoda prevencije moždanog udara. Opcija elastografije omogućava precizno merenje otpora tkiva, što daje važne informacije za procenu tipa promena u tkivu.

Ultrazvukom možemo da uočimo:

 • Benigne i maligne tumore
 • Ciste, ožiljke i upale
 • Cirozu i uvećanje jetre
 • Pojavu kamenaca u žučnoj kesi, žučnim putevima i bubrezima
 • Proširenje (aneurizma), suženje (stenoza) i začepljenje krvnih sudova, kao i pojavu krvnih ugrušaka

Ultrazvuk štitne žlezde omogućava preciznu dijagnostiku svih promena u strukturi žlezde (struma, tumori).

Ultrazvuk dojke se primenjuje kao primarna metoda otkrivanja promena na dojci kod žena do 40. godine, a nakon toga se kombinuje sa mamografijom. Ultrazvučni aparat nove generacije daje precizan uvid u tip promene, što se kasnije potvrđuje biopsijom i patohistološkim nalazom.

Najčešće se primenjuje ultrazvuk abdomena koji podrazumeva pregled struktura, veličinu i oblik organa abdomena. Ultrazvukom abdomena možemo da pregledamo jetru, pankreas, slezinu, žučnu kesu i žučne puteve, trbušni zid, limfne čvorove abdomena, krvne sudove abdomena s akcentom na trbušnu aortu, mokraćnu bešiku, mokraćne puteve, bubrege i nadbubrežnu žlezdu. Na ultrazvučni pregled abdomena treba da se jave sve osobe koje imaju bol ili probadanje u stomaku, zatim promene u pražnjenju creva, nadutost, osećaj težine u stomaku, otečen stomak, neobična febrilna stanja i bilo kakve tegobe sa mokrenjem. Takođe, ovaj pregled je neophodan i svim osobama koje su naglo izgubile težinu i imaju dugotrajan osećaj umora i iscrpljenosti. Mnoge bolesti abdomena u ranim fazama razvoja ne daju nikakve simptome pa je od velikog značaja da se ultrazvuk abdomena radi preventivno na par godina.

Ultrazvuk prostate kod pacijenata starijih od pedeset godina treba da se obavlja preventivno svake ili svake druge godine. Ultrazvukom se može otkriti benigno uvećanje prostate, koje je vrlo često u starijem dobu, upala prostate, ali i karcinom koji često bude bez simptoma u ranim stadijumima. Ultrazvuk prostate se obavlja transabdominalnom ili transrektalnom sondom koja daje nešto bolji prikaz struktura prostate.

PRIPREMA ZA ULTRAZVUK

Kod ultrazvuka abdomena pacijent treba da prilagodi ishranu dva dana pred pregled. To podrazumeva da iz ishrane treba izuzeti namirnice koje izazivaju nadimanje: kupus, pasulj, sočivo, grašak i boraniju. Na dan pregleda je potrebno ne unositi hranu poslednja tri – četiri sata, a poslednji obrok treba da bude vrlo lagan (dvopek i čaj). Kod ultrazvuka male karlice pacijent treba sat vremena pre pregleda da popije nekoliko čaša vode kako bi mokraćna bešika bila puna na pregledu. Kod hitnih stanja ultrazvuk se radi bez pripreme.

*Ultrazvukom se ne mogu otkriti priraslice u abdomenu, koje obično nastaju nakon hirurških operacija.

RENDGENSKO SNIMANJE

Rendgen je neinvanzivna metoda koja omogućava precizno snimanje različitih organa pomoću jonizujućih X zraka. Rendgensko snimanje omogćava dijagnostiku preloma kostiju, upala, cista, deformiteta i tumora. Za rendgensko snimanje nije potrebna priprema. Rendgensko snimanje se ne obavlja u trudnoći. Primenjuje se na većini organa kod:

 • Dijagnostike preloma i promena na kostima, zglobovima i kičmi
 • Dijagnostike bolesti pluća (pre svake operacije uz internistički pregled)
 • Ispitivanja porekla bola u stomaku
 • Dijagnostike povreda stomaka (pucanje creva, pokretanje kamena u bubregu ili mokraćnim putevima)

 

GASTROSKOPIJA

Gastroskopija predstavlja endoskopski metod dijagnostike i lečenja gornjih organa za varenje: jednjaka, želuca i dvanaestopalačnog creva. Obavlja se uz pomoć modernog instrumenta gastroskopa koji izgleda kao elastična cev sa optičkim instrumentima i osvetljenjem. Pregled se prati u realnom vremenu na monitoru, budući da je optički deo uređaja na samom vrhu povezan sa kamerom i monitorom. Prilikom gastroskopije lekar može da izvede biopsiju, da ukloni strano telo, da ukloni polip resekcijom, kao i da zaustavi krvarenje spaljivanjem krvnog suda. Gastroskopiju izvodi posebno edukovani subspecijalista gastroentrologije.

Gastroskopija se primenjuje kod:

 • Problema sa želucem
 • GERB- a, odnosno izražene dugotrajne gorušice (gastronazofagijalnog refluksa)
 • Dugotrajne mučnine sa povraćanjem
 • Povraćanja krvi ili kod pojave krvi u stolici
 • Otkrivanja razloga bolova u gornjem stomaku
 • Praćenja stanja nakon operacije želuca ili dvanaestopalačnog creva
 • Nejasnih, sumnjivih rendgenskih nalaza abdomena
 • Vađenja progutanog stranog tela

Gastroskopija je neprijatan pregled, ali se zato u Hirurgiji Dr Đoković obavlja u stanju kratke opšte anestezije ili lokalne anestezije. Ukoliko pacijent želi da se pregled izvrši bez anestezije može tokom pregleda da oseća nagon za povraćanjem i gađenje, ali ne i bol. Pacijent za vreme pregleda leži na boku. Kroz usta i preko ždrela se uvodi elastična cev (gastroskop) skroz do želuca i početka creva, što se kontroliše putem monitora. Lekar će po potrebi uzeti uzorak tkiva za patohistološku analizu. Pregled traje oko dvadeset minuta.

PRIPREMA ZA GASTROSKOPIJU

Pre gastroskopije pacijent ne treba da unosi hranu i vodu minimum 8 sati. Poželjno je i da se ne koriste cigarete. Na dan pregleda treba odložiti uzimanje lekova koji utiču na zgrušavanje krvi. Možda će biti potrebno da se promeni doza ili ne uzima određeni lek u danima pred pregled. Poželjno je da pacijent ima pratnju druge osobe nakon pregleda i da ne upravlja motornim vozilom. Hrana i tečnosti mogu da se unosi dva sata nakon gastroskopije.

KOLONOSKOPIJA

Kolonoskopija je endoskopska procedura koja se izvodi uz pomoć specifičnog aparata endoskopa u obliku tanke cevi sa skupom sočiva i osvetljenjem na vrhu. Kolonoskopija je dijagnostička i metoda ali i metoda lečenja jer pored preciznog sagledavanja zida debelog creva i početak zida tankog creva, omogućava da lekar obavi pojedine intervencije. To su pre svega uklanjanje polipa koji imaju mogućnost da postanu karcinomim i zaustavljanje krvarenja spaljivanjem krvnog suda. Kada uoči promenu tkiva lekar će uzeti uzorak za patohistološku analizu, što je slučaj i sa uklonjenim polipima.

Kolonoskopija se primenjuje kod:

 • Otkrivanja karcinoma debelog creva
 • Uklanjanja polipa
 • Zaustavljanja krvarenja iz debelog creva
 • Dugotrajne sideropenijske anemije
 • Uporne dijareje
 • Hroničnog bola u stomaku
 • Kontrolnog pregleda nakon operacija debelog creva

Kolonoskopija traje oko pola sata i može da bude prilično neprijatna za pacijenta. Zato savetujemo da se obavlja uz kratku opštu anesteziju. Izvodi se tako što pacijent leži na boku dok se kolonoskop, instrument u vidu tanke elastične cevi plasira kroz anus duž debelog creva, sve do tankog creva.

PRIPREMA ZA KOLONOSKOPIJU

Da bi kolonoskopija mogla da se adekvatno izvrši neophodno je u danima pre pregleda izvršiti potrebnu pripremu. U dogovoru sa lekarom, saznaćete da li je dovoljno da priprema traje jedan ili više dana. Dan pre kolonoskopije se ne unosi čvrsta hrana već isključivo bistre supe, bistri sok od jabuke, čaj i voda. Priprema podrazumeva i uzimanje laksativa po preporuci lekara sa velikom količinom vode u dva navrata dan pre pregleda. Potrebno je da se odloži uzimanje lekova koji utiču na zgrušavanje krvi ukoliko je to moguće, ali svakako lekar pre pripreme za pregled treba da bude detaljno upoznat sa korišćenjem svih lekova. Pacijent treba da obezbedi pratnju druge osobe pri izlasku iz bolnice.

LAPAROSKOPSKA EKSPLORACIJA

Laparoskopska eksploracija (ispitivanje, pregled) podrazumeva da se uz korišćenje laparoskopa, elastičnog instrumenta u vidu cevi sa kamerom i osvetljenjem na vrhu pristupa unutrašnjosti abdomena. Hirurg će najpre na abdomenu napraviti tri reza veličine pola centimetra kroz koje se provlače laparoskop i instrumenti. Da bi pregled bio moguć u abdomen se ubacuje gas CO2 kako bi se podigao trbušni zid. Hirurg u realnom vremenu prati prikaz unutrašnjosti trbušne duplje putem monitora koji je povezan sa laparoskopom.

Na ovaj način može da se vuzuelizuju izgled svih unutrašnjih organa, kao i da se uoče krvarenja, tumori, ciste, lezije, upale organa, metastaze na trbušnom zidu itd. Posebno je značajno to što se laparoskopskom ekspoloracijom mogu detaljno pregledati tzv. „šuplji“ organi želudac, tanko i debelo crevo. Ukoliko primeti krvarenje hirurg može postupkom kauterizacije zatvoriti krvni sud. Moguće je uzeti uzorak tkiva uočene promene za patohistološku analizu. Ovaj pregled se obavlja u opštoj anesteziji i obavlja ga specijalista opšte hirurgije.

Laparoskopska eksploracija se primenjuje kod:

 • Trauma abdomena
 • Sakrivenog unutrašnjeg krvarenja
 • Nejasnih nalaza RTG-a i ultrazvuka abdomena
 • Sumnje na postojanje primarnog karcinoma ili metastaza
 • Uzimanje uzorka tkiva za patohistološku analizu

Hirurgija Dr Đoković raspolaže sa najboljom laparoskopskom opremom koja postoji, što omogućava izuzetno precizno i pouzdano izvođenje laparoskopske eksploracije.

Za sve informacije o dijagnostičkim metodama koje se obavljaju u Hirurgiji Dr Đoković pozovite telefone:

+381 11 285 11 25

+381 11 285 22 95

+381 11 405 98 66