OPERACIJA OČNIH KAPAKA

Najbrže podmlađivanje laserskom operacijom očnih kapaka

centar za kile

centar za hemoroide

operacija želuca

operacije debelog creva

operacija jetre

operacije pankreasa

operacija vena

upala slepog creva

bolesti i operacije štitne žlezde

akutna upala žučne kese

barijatrijska hirurgija

plastična hirurgija

povećanje grudi

podizanje grudi – mastopeksija

liposukcija

abdominoplastika

korekcija nosa

popunjavanje bora i usana

korekcija klempavih ušiju

operacija gornjih i donjih kapaka

mikrohirurgija

centar za onkologiju

bolesti i operacije kuka

bolesti i operacije kolena

artroskopija

bolesti i operacije mokraćne bešike

bolesti i operacije prostate

bolesti i operacije bubrega

dijagnostičke metode

hirudoterapija

podologija

kućne posete

naltrekson implant

estetska dermatologija

plastična i rekonstruktivna hirurgija

dermatohirurgija

urasla dlaka

STARENJE KOŽE I SPUŠTANJE KAPAKA

Prve bore i opuštena koža se obično javljaju u području kože oko očiju, što može da izazove nezadovoljstvo izgledom već u ranim tridesetim godinama. Spušteni kapci daju licu stariji i umorniji izgled, a u nekim slučajevima mogu da sužavaju vidno polje jer padaju preko oka. Koža u predelu očiju je veoma tanka i osetljiva. Kako sa godinama opada prirodna sinteza kolagena i elastina u koži, vrlo brzo se pojavljuju bore, ali i opuštanje kože u vidu spuštanja kapaka. Sa godinama spuštanje kapaka postaje sve izraženije jer je sve manje kolagenskih vlakana u dubljim slojevima kože. Usporavanje procesa starenja ili korekcija nije moguća uz pomoć krema i seruma za predeo oko očiju, bez obzira šta je navedeno u reklamama. Ovoj pojavi doprinosi sila gravitacije i to je jednostavno neminovnost za sve ljude. Međutim, nije neminovnost da kapci ostanu spušteni jer postoji savremeno hirurško rešenje blefaroplastikalaserska operacija očnih kapaka.

KADA SE PRIMENJUJE OPERACIJA OČNIH KAPAKA?

Operacija očnih kapaka se primenjuje kod osoba koje imaju spuštene gornje očne kapke koji narušavaju izgled lica, čineći ga vizuelno starijim. Zatim kod osoba koje imaju izražene donje kapke u vidu tamnih podočnjaka, koji nekada poprimaju izgled kesica. Naduven izgled očiju koji podseća na neispavanost ili bolest, čest je razlog javljanja pacijenata estetskom hirurgu. Operacija očnih kapaka je neizostavna i kod osoba kojima gornji kapci padaju preko trepavica i oka, čime se sužava vidno polje. Jedna od indikacija za operaciju kapaka je i „padanje“ obrva, koje spuštanjem licu daju tužan izgled. Blefaroplastika se primenjuje kod osoba oba pola i može se reći prilično nezavisno od godina. Izraženiji znaci starenja očne regije se kod nekih osoba pojavljuju već početkom tridesetih godina, a kod drugih u pedesetim i šezdesetim. Posebno se insistira na individualnom pristupu pri planiranju i sprovođenju operacije.

Blefaroplastika je jedna od najizvođenijih estetskih operacija u svetu.

PRIPREMA ZA OPERACIJU

Kao i pre svake druge intervencije pacijent treba da obavi preoperativnu pripremu u vidu lekarskih pregleda kod estetskog hirurga, interniste (sa snimanjem pluća i EKG-om) i anesteziologa, kao i određene laboratorijske analize krvi i urina. Estetski hirurg će najpre obaviti razgovor sa pacijentom i pregled kože i očiju, a zatim će se upoznati sa istorijom bolesti pacijenta. Potrebno je da se napravi nekoliko fotografija kapaka koje će biti od važnosti za planiranje operacije i za kasnije utvrđivanje postignutih rezultata. Pacijent pre operacije treba da prestane sa upotrebom lekova i dijetetskih suplemenata koju utiču na koagulaciju krvi. Savetuje se prestanak pušenja u danima pre operacije ili bar maksimalno smanjivanje jer se negativno odražava na zarastanje rana.

BLEFAROPLASTIKA – OPERACIJA OČNIH KAPAKA

Laserska operacija očnih kapaka se obavlja u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji (polusan). Na zahtev pacijenta operacija kapaka može da se obavi i u opštoj anesteziji. Operacija se precizno planira i izvodi sa milimetarskom tačnošću. Kod operacije gornjih kapaka rez se pravi u prirodnim naborima kože kako bi kasnije bio nevidljiv. Pri operaciji donjih kapaka rez je potpuno sakriven u sluznici oka, unutar očnog kapka (transkonjuktivalni pristup). Operacija očnih kapaka traje od sat vremena ukoliko se rade samo gornji kapci, do dva sata ako se rade i gornji i donji kapci.

Hirurgija DR Đoković za operacije kapaka koristi najsavremeniji medicinski laser koji omogućava izuzetno precizan rad bez krvarenja. Operacijom se odstranjuje višak kože kapka, deo masnog tkiva i u nekim slučajevima manji deo mišićnog tkiva (skraćuje se orbikularni mišić). Najpre se operišu gornji kapci, a zatim donji kod kojih se odstranjuje više masnog tkiva koje čini kesicu ispod očiju. Operacijom kapaka se postiže i ublažavanje bora u predelu očiju u izvesnoj meri.

Nekoliko sati od operacije pacijent se pušta kući, a prva kontrola uz skidanje konaca kod operacije gornjih kapaka je za nedelju dana. Kod operacije donjih kapaka transkonjuktivalnim pristupom se ne koriste konci.

Blefaroplastika je izuzetno bezbedna operacija kod koje je rizik od pojave komplikacija zanemarljiv. Laser, koji se koristi u Hirurgiji Dr Đoković, donosi niz prednosti koje se kod pacijenata prepoznaju kroz izuzetno precizan rad i odlične efekte podmlađivanja. Vrhunska laserska tehnologija omogućava da se intervencija sprovede uz minimalnu traumu tkiva i komforan oporavak, gotovo bez bolova. Uz korekciju očnih kapaka, laser može da se koristi za zatezanje kože do najfinijih detalja, popunjavanje bora i lečenje kožnih promena.

OPORAVAK

Oporavak kod operacije kapaka nije zahtevan i može se reći da je ceo proces prilično komforan za pacijenta. Nakon korekcije očnih kapaka javljaju se prolazni otoci, modrice, crvenilo i blaži bol u operisanoj regiji. Ako se jave bolovi po prestanku delovanja anestezije preporučuje se uzimanje lekova protiv bolova. Savetuje se da pacijent stavlja hladne obloge na operisanu regiju u toku naredna dva dana. Kod nekih pacijenta se javlja prolazna osetljivost regije oka, osetljivost na svetlost i blago zamućen vid u prvim danima nakon operacije. Moguća je i pojava svraba u operisanoj regiji. Pacijenti se mogu vratiti svojim uobičajenim obavezama nakon nedelju dana, dok sa sportskim aktivnostima i podizanjem tereta treba pričekati oko četiri nedelje. U prve dve nedelje oporavka nije moguće nošenje kontaktnih sočiva, a za boravak na otvorenom se preporučuje nošenje sunčanih naočara.

EFEKTI OPERACIJE

Laserska operacija očnih kapaka je izuzetno efikasna jer se prvi rezultati vide prilično brzo nakon spadanja otoka, a u potpunosti nakon nekoliko meseci. Efekat podmlađivanja koji ima operacija kapaka je impresivan, čak bi se moglo reći najveći kod estetskih operacija. Efekti korekcije kapaka su trajni, ali treba imati u vidu da koža nastavlja da stari tako da bi kroz više godina mogla da se uradi revizija. Mladalački izgled kapaka postignut blefaroplastikom je dugotrajniji kod osoba koje ne puše i žive zdravije.

Navešćemo zbirno efekte operacije očnih kapaka:

  • Smanjivanje znakova starenja oko očiju
  • Svežiji i jedriji izgled očne regije
  • Nestajanje naduvenog i podbulog izgleda očiju
  • Mlađi izgled lica
  • Neutralisanje podočnjaka i kesica ispod očiju
  • Smanjenje bora oko očiju
  • Zategnutija koža oko očiju
  • Regeneracija kože donjeg kapka
  • Prošireno vidno polje u pojedinim slučajevima
  • Povećanja samopouzdanja i zadovoljstva svojim izgledom

Operaciju kapaka je moguće kombinovati sa operacijom podizanja obrva pri kojoj se uklanja vrlo tanak deo kože iznad obrva. Efekat podmlađivanja može da se naglasi mezoterapijom i potpuno prirodnom PRP metodom. Za duboke izražene bore između očiju najefikasnija je primena botoksa kojim se postiže opuštenost mišića koji prave bore.

Dobra komunikacija između estetskog hirurga i pacijenta je od vrhunskog značaja jer je to jedini put koji vodi do odličnih estetskih rezultata. Zato detaljno i potpuno iskreno predstavite svoje želje i zamisli hirurgu. Od koristi u komunikaciji mogu da budu i fotografije vaše ili sa interneta prema kojima ste gradili svoj željeni izgled. Hirurg će vam iskreno reći šta je moguće izvesti, kojim metodama, kakav je period oporavka i koji su eventualni rizici od komplikacija.

Hirurgija Dr Đoković svoj rad bazira na međusobnom poverenju sa pacijentima, primeni savremenih medicinskih procedura i odličnoj tehničkoj opremljenosti klinike. Dugogodišnje iskustvo u obavljanju estetskih intervencija i mnoštvo zadovoljnih pacijenata su garant uspeha operacije kapaka.

Za dodatne informacije i zakazivanje konsultacija pozovite telefone:

+381 11 285 11 25

+381 11 285 22 95

+381 11 405 98 66