PODOLOGIJA – LEČENJE BOLESTI STOPALA

Zdravo, lepo i negovano stopalo je san mnogih osoba, ali mnogima je to do skoro bilo nedostižno jer se o bolestima stopala malo govori. Zdravo stopalo je važno za zdravo kretanje i stanje celog organizma. Hirurgija Dr Đoković pruža savremenu uslugu laserskog lečenje bolesti stopala, savetovanje i odgovarajuće tretmane. Zahvaljujući odličnoj tehnčkoj opremljenosti klinike sa laserom i vrsnim lekarima neprijatnosti poput kurjeg oka, uraslog nokta i plantarnih bradavica postaju samo ružno sećanje.

Laser je najsavremnija medicinska tehnologija koja omogućava vrlo brzo i efikasno rešavanje najčešćih problema stopala. Laserski snop se ne širi na zdrave ćelije i ne oštećuje zdrava tkiva koja okružuju promenu. Budući da se laserom ujedno izvodi istovremeno koagulisanje krvi, tokom i nakon laserskog tretmana nema krvi.

centar za kile

centar za hemoroide

operacija želuca

operacije debelog creva

operacija jetre

operacije pankreasa

operacija vena

upala slepog creva

bolesti i operacije štitne žlezde

akutna upala žučne kese

barijatrijska hirurgija

plastična hirurgija

povećanje grudi

podizanje grudi – mastopeksija

liposukcija

abdominoplastika

korekcija nosa

popunjavanje bora i usana

korekcija klempavih ušiju

operacija gornjih i donjih kapaka

mikrohirurgija

centar za onkologiju

bolesti i operacije kuka

bolesti i operacije kolena

artroskopija

bolesti i operacije mokraćne bešike

bolesti i operacije prostate

bolesti i operacije bubrega

dijagnostičke metode

hirudoterapija

podologija

kućne posete

naltrekson implant

estetska dermatologija

plastična i rekonstruktivna hirurgija

dermatohirurgija

urasla dlaka

ŠTA JE PODOLOGIJA?

Podologija, kao deo dermatologije, bavi se lečenjem bolesti stopala, objedinjujući znjanja o fiziologiji, anatomiji i dermatologiji. Podrazumeva primenu niza procedura dijagnostike i lečenja bolesti kože stopala, noktiju, mišića, krvnih sudova, nerava i kostiju. Podologija rešava probleme bola u stopalu, deformiteta, statike, promena u hodu, kožnih problema na stopalu i bolu u kolenima i kukovima izazvanih nepravilnom statikom stopala. Podologija omogućava prevenciju većih zdravstvenih problema kod pacijenata koji imaju dijabetes ili artritis. Podološke metode kojima se rešavaju brojni problemi su laserski tretman, incizija, abrazija, ekstrakcija, radio – talasi, koagulacija i kiretaža. Najčešće podološke procedure koje se izvode u Hirurgiji Dr Đoković su lasersko uklanjanje kurjeg oka, lasersko uklanjanje uraslog nokta i lasersko uklanjanje bradavica na stopalu.

BOLESTI STOPALA

Stopala su vrlo osetljiva budući da su najopterećeniji deo ljudskog tela. U stopalu se nalazi četvrtina svih kostiju u ljudskom telu. Iako su stopala izvanredno izdržljiva, nije retkost da se pojavi neka od bolesti stopala ili stanje koje stvara neprijatnost tokom hoda.

Na preventivne podološke preglede često dolaze dijabetičari, sportisti i deca. Podologu treba da se obratite ako i imate neke od navedenih problema stopala:

 • Razvojni poremećaj nokta
 • Urastao nokat
 • Kurje oko
 • Čukljevi
 • Hiperkeratoze
 • Ragade (pukotine na koži stopala)
 • Gljivice na stopalima
 • Bakterijske infekcije stopala
 • Bradavice na stopalu
 • Gljivične infekcije stopala
 • Izražene žuljeve na stopalu
 • Deformitet stopala
 • Bol u stopalima ili članku

 

KURJE OKO

Kurje oko ili klavus je bolno zadebljanje kože na stopalima, koje nastaje zbog nepravilne statike ili stalnog pritiska na stopalo. Središnji deo kurjeg oka je tvrdo i izdignuto iznad ravni kože, a pojavljuje se na mestima oslonca. U sredini se nalazi svetlo crveni deo koji ima formu čepa, obima dva-tri milimetra. Površinski sloj kože je zadebljan i utiskuje se u dublje slojeve kože, što stvara bol jer deluje kao strano telo. Samim tim koren kurjeg oka je duboko u koži. Koža oko kurjeg oka je bela i peruta se, a nekada je i otečena. Kurje oko je osetljivo na dodir, ali može da bude bolno i bez dodira. Najčešće se javlja kao posledica nošenja tesne obuće koja intezivno pritiska jedan deo stopala. Ukoliko se ne leči može da dođe do infekcije kurjeg oka i razvoja komplikacija.

Među faktore rizika od nastanka kurjeg oka ubrajaju se dijabetes, prekomerno znojenje (hiperhidroza), urođeni i stečeni deformiteti stopala, dugo stajanje, povrede kože i neodgovarajuća obuća, naročito nošenje visokih potpetica. Može da nastane na gornjoj strani nožnih prstiju, na prednjem delu tabana, na peti, između nožnih prstiju i sa strane stopala.

Lečenje kurjeg oka može da bude preparatima sa salicilnom kiselinom (keratolitici) kod blažih oblika, uklanjanjem klasičnom hirurgijom i laserskim tretmanom.

LASERSKO UKLANJANJE KURJEG OKA

Uklanjanje kurjeg oka laserom je veoma pogodno za najveći broj pacijenta, a naročito za one koji boluju od dijabetesa i ne mogu da koriste preparate sa salicilnom kiselinom. Lasersko uklanjanje kurjeg oka traje kratko i obavlja se u lokalnoj anesteziji. Dovoljan je samo jedan tretman laserskog uklanjanja kurjeg oka da se pacijent u potpunosti oslobodi ove neprijatne pojave. Rana od kurjeg oka se nakon laserskog tretmana zaštiti hirurškim flasterom ili gazom.

URASTAO NOKAT

Kada nokatna ploča na prstu bolno zalazi u okolno tkivo prsta (urezuje se u meso) kažemo da je to urastao nokat. Urastao nokat se najčešće dešava na palcu noge, ali može da bude na bilo kom prstu. Može da bude vrlo bolan, sa okolnim crvenilom i otokom, a ako se ne leči na vreme vodi ka infekciji okolnog mekog tkiva, pa čak i ka infekciji kosti.

Uzrok urastanja nokta su nepravilno sečenje nokta, nepravilan oblik nokta pri rastu, jako zadebljao nokat prirodno ili usled gljivične infekcije, pritisak na nokat usled nošenja neudobne obuće i povreda nokta.

Lečenje uraslog nokta podrazumeva manju hiruršku intervenciju uklanjanja uraslog dela nokta iz okolnog tkiva i uklanjanje nabujalog tkiva. To znači da će hirurg obaviti resekciju, ablaciju nokta i kiretažu okolnog nabujalog tkiva. Ukoliko se infekcija proširi na kost neophodna je veća i ozbiljnija hirurška intervencija. Često je nakon laserskog uklanjanja uraslog nokta neophodno lečenje gljivičnog oboljenja nokta kako bi se smanjila mogućnost recidiva.

LASERSKO UKLANJANJE URASLOG NOKTA

Lasersko uklanjanje uraslog nokta je kratkotrajno (desetak minuta) i bezbolno budući da se obavlja u lokalnoj anesteziji. Laserom se uklanja deo nokta koji je urastao, deo okolnog tkiva koji je inficiran i vrlo uzan deo korena nokta. Dovoljna je samo jedna laserska intervencija da se urastao nokat u potpunosti izleči. Pacijent se nakon laserskog uklanjanja uraslog nokta već sutradan kreće bez problema i bez pomagala.

PLANTARNE BRADAVICE

Plantarne bradavice (veruke, zrnaste izrasline) nastaju na tabanima usled infekcije humanim papiloma virusom (HPV) u vidu zadebljalih lezija. Tipovi HPV-a koji se manifestuju bradavicama na stopalima nisu visoko zarazni, ali nisu ni retkost na bazenima, plažama i javnim kupatilima. Plantarnim bradavicama pogoduje toplota i vlaga jer tada mogu vrlo brzo da se šire.

Plantarne bradavice se obično javljaju na stopalu ispod tačke pritiska i to je obično peta ili prednji deo tabana. Češće se javljaju kod ljudi sa slabijim imunitetom i kod već oštećene kože stopala. Plantarne bradavice mogu biti locirane prilično duboko u koži, što hod može učiniti bolnim. U nekim slučajevima bradavice na stopalima se umnožavaju gradeći mozaike. Značajno se razlikuju od hiperkeratoza (zadebljanja kože) i kurjeg oka budući da su jasno ograničene i često imaju po površini vidljive krvne sudove. Bradavice na stopalima se šire vremenom oko prvobitne granice ukoliko se ne leče na vreme.

Plantarne bradavice se najpre leče preparatima sa salicilnom kiselinom u kućnim uslovima. Kod izraženijih i upornijih bradavica preporučuje se krioterapija tj. zamrzavanje i uklanjanje bradavica tečnim azotom i lasersko uklanjanje bradavica. Lasersko uklanjanje plantarnih bradavica se pokazalo najefikasnijim budući da se u Hirurgiji Dr Đoković koristi najsavremeniji medicinski laser.

LASERSKO UKLANJANJE BRADAVICA NA STOPALU

Lasersko uklanjanje plantarnih bradavica na stopalu je vrlo efikasno budući da je najčešće dovoljan samo jedan tretman za trajno rešenje problema. Obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje do petnaest minuta. Nakon laserskog uklanjanja bradavica na stopalu ostaće manja rana koja se previje zavojem ili se lepi hirurški flaster. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji nakon perioda oporavka na mestu bradavice neće ostati ožiljak. Pacijent se kroz nekoliko dana oporavi u potpunosti i može normalno da se kreće.

Za sve informacije o lečenju bolesti stopala i laserskim tretmanima u Hirurgiji Dr Đoković pozovite telefone:

+381 11 285 11 25

+381 11 285 22 95

+381 11 405 98 66