OPERACIJA SLEPOG CREVA

Upala slepog creva je često oboljenje i prema statistici ima je tokom života svaka petnaesta osoba. Uglavnom se javlja u dvadesetim godinama, ali nije retkost ni u detinjstvu i u kasnijim godinama. Hirurgija Dr Đoković omogućava pacijentima da u kratkom roku, bez čekanja, obave svu dijagnostiku i savremenu laparoskopsku operaciju slepog creva.

centar za kile

centar za hemoroide

operacija želuca

operacije debelog creva

operacija jetre

operacije pankreasa

operacija vena

upala slepog creva

bolesti i operacije štitne žlezde

akutna upala žučne kese

barijatrijska hirurgija

plastična hirurgija

povećanje grudi

podizanje grudi – mastopeksija

liposukcija

abdominoplastika

korekcija nosa

popunjavanje bora i usana

korekcija klempavih ušiju

operacija gornjih i donjih kapaka

mikrohirurgija

centar za onkologiju

bolesti i operacije kuka

bolesti i operacije kolena

artroskopija

bolesti i operacije mokraćne bešike

bolesti i operacije prostate

bolesti i operacije bubrega

dijagnostičke metode

hirudoterapija

podologija

kućne posete

naltrekson implant

estetska dermatologija

plastična i rekonstruktivna hirurgija

dermatohirurgija

urasla dlaka

SLEPO CREVO

Slepo crevo se nalazi u donjem desnom uglu, deset do petnaest centimetara udaljeno od pupka. Pozicija slepog creva može da varira, mada se to retko dešava. Slepo crevo je pričvršćeno za krajnji deo debelog creva. Slepo crevo (apendiks vermicularis) je crevuljak, izraslina u vidu creva, dužine oko osam centimetara i debljine oko sedam milimetara. U slepom crevu se “proizvode” dobre bakterije i za sada je to jedina njegova poznata uloga, mada mnogi tvrde da slepo crevo uopšte nema aktivnu ulogu u organizmu. Kada se poremeti ravnoteža bakterija u slepom crevu, može da dođe do infekcije i pojave sluzi (u zidu creva se nalazi limfatično tkivo) koja može da začepi spoj sa debelim crevom.

UPALA SLEPOG CREVA

Upala slepog creva (apendicitis) nastaje kada dođe do neravnoteže bakterijske flore, pojave sluzi i začepljenja otvora na debelom crevu. Do pojave začepljenja može da dođe i zbog uvećanog limfnog tkiva, kao i stolicom.Tada bakterije prisutne u slepom crevu počinju da se razmnožavaju i napadaju zid slepog creva što dovodi do upale.

Ne preporučuje se uzimanje lekova protiv bolova jer mogu da maskiraju upalu i hirurg ne može da proceni da li se radi baš o slepom crevu prilikom pregleda. Treba imati u vidu da je upala slepog creva hitno stanje i da se treba što pre javiti lekaru kada se pojave prvi simptomi.

Pacijentima sa akutnom upalom slepog creva se preporučuje da stavljaju hladne obloge i da budu na dijeteskom režimu ishrane.

UPALA SLEPOG CREVA KOD DECE I KOD TRUDNICA

Akutna upala slepog creva se retko dešava kod dece ispod dve godine. Najčešće se javlja kod dece koja imaju deset i više godina. Dete gubi apetit, ima povišenu temperaturu, žali se na bolove u stomaku i često ne može normalno da hoda zbog bola u stomaku. Ukoliko se upala slepog creva na vreme dijagnostikuje i slepo crevo odstrani laparoskopskom operacijom, dete se u potpunosti oporavi nakon dve nedelje.

Akutna upala slepog creva se ponekad javi i u trudnoći, kada je teže postaviti dijagnozu jer simptomi umeju biti nejasni. U postavljanju dijagnoze se lekari oslanjaju uglavnom na ultrazvučni pregled i snimanje magnetnom rezonancom. Operacije slepog creva u trudnoći se vrše kada je to neophodno. Upala slepog creva u trudnoći može da utiče na povećan rizik od pobačaja. Komplikacija u vidu pucanja slepog creva tokom trudnoće se dešava uglavnom u trećem trimestru.

SIMPTOMI UPALE SLEPOG CREVA

 • Nadutost stomaka
 • Bol u stomaku sa desne strane
 • Otok stomaka
 • Mučnina
 • Dijareja ili zatvor
 • Povraćanje
 • Povišena telesna temperatura
 • Ubrzan rad srca
 • Povećan broj leukocita

Svi pacijenti koji primete neke od navedenih simptoma treba da se jave lekaru jer se upala slepog creva retko smiruje sama od sebe. Najbolje je da se pacijenti jave odmah na početku upale kada primete prve simptome, najčešće samo bol, koji se pojačava prilikom određenih pokreta, kijanja i kašljanja. Položaj slepog creva može da varira pa se simptomi koje pacijenti imaju razlikuju. Može se javiti i povećana potreba za velikom nuždom i izbacivanjem gasova, nakon čega se tegobe ne olakšavaju. Pacijenti često odreaguju javljanjem lekaru kada primete povišenu temperaturu, koja obično iznosi 38 stepeni, a ako se meri rektalno 39 stepeni. Pacijent zauzima karakterističan položaj privučene desne noge dok leži kako bi ublažio tegobe.

Odlaganje lečenja povećava rizik od pucanja (rupture) slepog creva, što je veoma ozbiljna komplikacija koja zahteva obimnu hiruršku intervenciju. Pacijent će na kratko nakon pucanja osetiti poboljšanje simptoma, ali bolovi ubrzo postaju jači zbog upale trbušne maramice usled širenja gnoja iz slepog creva, a stomak postaje tvrd. Pucanje slepog creva u vrlo retkim slučajevima može da završi i smrtnim ishodom ukoliko se operacija ne izvrši na vreme.

DIJAGNOSTIKA

 • Laboratorijske analize urina i krvi (krvna slika, CRP, sedimentacija)
 • Klinički pregled kod opšteg hirurga
 • Rendgenski snimak abdomena
 • Ultrazvuk abdomena
 • Laparoskopska eksploracija

OPERACIJA SLEPOG CREVA

Indikacija za uklanjanje slepog creva je obično hronična upala slepog creva. Operacija slepog creva se obavlja u opštoj anesteziji bez obzira da li se radi laparoskopski ili otvorenom metodom i traje manje od sat vremena. Najčešće se obavlja laparoskopska operacija slepog creva koja je mnogo komfornija za pacijente.

Pre operacije ne treba da se jede i pije oko 12 sati. Uveče se pije određeni laksativ po savetu lekara koji omogućava pripremu creva za operaciju.

LAPAROSKOPSKA OPERACIJA SLEPOG CREVA

Laparoskopska operacija slepog creva (laparoskopska apendektomija) se obavlja uz pomoć modernog aparata koji se zove laparoskop. To je tanka elastična cev koja na svom vrhu ima sistem sočiva i osvetljenje, što omogućava da se snimak unutrašnjosti abdomena prikazuje na ekranu u realnom vremenu. Najpre hirurg pravi tri mala reza kroz koje se uvodi gas CO2, zahvaljujući kome se trbušni zid podiže i stvara se potrebna radna atmosfera. Kroz jedan rez se uvodi laparoskop, a zatim i ostali instrumenti postrebni za operaciju. Slepo crevo se odstranjuje i vadi, a otvor za crevuljak na debelom crevu se zatvara. Nakon završene operacije hirurg će zašiti ranice, a skidanje konaca se obavlja za desetak-petnaest dana. Na mestu reza će ostati vrlo mali ožiljci, veličine oko pola centimetra koji vremenom izblede i postaju neprimetni. Kod laparoskopske operacije slepog creva rizici od komplikacija su minimalni i to su obično infekcije rane, stvaranje krvnih ugrušaka, krvarenje, pojava priraslica i kile (hernije).

U pojedinim slučajevima nije moguće uraditi laparoskopsku operaciju zbog položaja slepog creva i tada se pristupa otvorenoj metodi operacije. Otvorena metoda operacije slepog creva podrazumeva jedan rez od nekoliko centimetara (5-7cm) kroz koji se vadi slepo crevo. Ova operacija podrazumeva nešto duži postoperativni oporavak i malo jače bolove.

U vrlo retkim situacijama, kada su nejasni simptomi i kada slepo crevo nije na svom uobičajenom mestu pristupa se laparoskopskoj eksploraciji. To podrazumeva pregled laparoskopom i svojevrsno istraživanje tačne lokacije creva ili mesta upale.

OPORAVAK

Budući da tokom laparoskopske operacije slepog creva nema presecanja trbušnog zida, oporavak traje znatno kraće nego kod operacije otvorenom metodom. Pacijent u bolnici ostaje najčešće jedan dan, a zatim oporavak nastavlja u kućnim uslovima. Nekoliko sati nakon operacije pacijent može početi da unosi vodu i laku hranu. Nekoliko sati nakon laparoskopske operacije pacijent već može da se lagano kreće. Već nakon nedelju dana pacijent može u potpunosti da se vrati svojim aktivnostima.

Hirurgija Dr Đoković raspolaže sa najmodernijom laparoskopskom opremom koja postoji, što omogućava odličnu kontrolu i vrlo precizno izvođenje operacija.

Za operacije slepog creva u Hirurgiji Dr Đoković su zaduženi:

Dr sc. med. opšte hirurgije Aleksandar Đoković

Spec. opšte hirurgije dr Mihajlo Bezmarević

Spec. opšte hirurgije dr Darko Mitrović

 

Za sva pitanja u vezi operacije slepog creva u Hirurgiji Dr Đoković pozovite telefone:

+381 11 285 11 25

+381 11 285 22 95

+381 11 405 98 66