Urasla dlaka

Pilonidalna bolest ili pilonidalni sinus ili urasla dlaka, kli­nički se prezentira kao drenira­jući sinus ili akutna gnojna ko­lekcija u području trtice. U osnovi, radi se o cisti u kojoj se nalazi gomila dlaka.

Interesantno je da postoje neslaganja u vezi s pitanjem da li su pilonidalne ciste urođene ili stečene, mada vla­da mišljenje da su stečene jer u većini slučajeva uzrok gnoje­nja je iritacija i urastanje dlake u duboke strukture s posle­dičnom infekcijom.

Problem se češće javlja kod muškaraca. U preko 90 posto slučajeva obole muškarci, a osobito oni s izraženom dlakavošću na interglutealnoj brazdi u trtičnom dijelu leđa. Bolest se obično prvi put javi u pubertetu kada se rast dlaka i aktivnost lojnih žlijezda pojačavaju.

Klinička slika

Pilonidalna cista je obično asimptomatska sve dok se ne inficira i zagnoji. Kada se jave simptomi su slični znacima akutnog apscesa, to jest lokalizovane gnojne infekcije.

Upalni proces može se smi­riti ili dalje napredovati s najčešćim završetkom – spo­ntanim probojem gnoja kroz kožu ili hirurškim putem – incizijom i drenažom. Nakon drenaže, gnojenje može u potpunosti prestati. Ipak, češće se povremeno dre­nira („curi”) kroz jedan ili više sinusnih otvora na trtičnom di­jelu tijela (kičme).

Pri pregledu nalazimo jedan ili više fistuloznih kanala, najčešće u središnjoj liniji, rjeđe ekscentrično u koži na krstima. Često se mogu primijetiti dlake koje proviruju iz sinusnoga kožnog otvora. Sonda se može uvesti kroz otvor u cistu u dubi­nu od nekoliko milimetara do više centimetara.

Osim toga na kozi postoji najcesce otok, i crvenilo, a ista je bolna na dodir. Pri dodiru i pritisku iz otvora na kozi izlazi gnoj a moguce i da se pojave i dlake i razlicit celijski detiritus.

Dijagnoza je jasna – očevi­dna. Postoje, doduše, klinička stanja koja liče na ovu bolest, ali ih je lako isključiti. Prepo­ručuje se sinusografija – re­ndgensko snimanje šupljine ci­ste da bi se. ocijenila ekstenzivnost procesa i eventualna ko­munikacija s okolnim organi­ma, prvenstveno debelim crijevom, što značajno mijenja dija­gnozu, liječenje i prognozu.

Komplikacije i lečenje

Nelečene pilonidalne infe­kcije mogu se razviti u višestr­uke, dugotrajno drenirajuće si­nuse, a izuzetno rijetko nastaju maligne promene.

U akutnoj fazi liječenje se sastoji u ambulantnoj drenaži nakon hirurške incizije. Dakle, cilj je sanirati gnojni proces i često sondom izvaditi uzrok upale – urasle dlake koje djelujući kao strano tijelo održavaju infekciju.

Postoji više vrsta hirurških metoda liječenja, a suština je da se oboljelo tkivo mora odstraniti uz, koliko je moguće, poštedu same kože.

Ukoliko postoji komunikacija sinusa i debelog creva onda je operacija teza i komplikovanija i podrazumeva fistulektomiju tj nalazenje i podvezivanje kanala koji povezuje debelo crevo sa sinusom.

Ukoliko komunikacija ne postoji operacija je mnogo laksa i podrazumeva exciziju tj. Hirursko isijecanje bolesnog, upaljenog tkiva. Posle uklanjanja obolelog tkiva mozemo se odluciti za otvorenu ili zatvorenu metodu. To najcesce zavisi od jacine upale.

Razlika je u tome da nakon otvorene metode pacijent dolazi na svakodnevna previjanje dvadesetak dana dok nakon zatvorene metode rana mnogo brze zaraste ali postoji mogucnost recidiva tj. povratka bolesti.

Better Health Care is Our Mission

24/7 service. Same Day Appointments are Available.

(344) 532-2352

info@divicare.com

1235 Divi St. #100, San Francisco, CA

Hirurgija Dr Đoković